Salsiccia v paradižnikovi omaki z rožmarinom
Sestavine
- 25 g posušenih jurčkov
- 2 stroka česna
- 150 g rdeče čebule
- 1 posušeni strok čilija
- 2 vejici rožmarina
- 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
- 150 ml rdečega vina
- 600 ml zelenjavne juhe
- 400 ml mleka
- sol
- 130 g koruznega zdroba
- 40 g masla
- 100 g fontina sira (gouda cheddar)
- 25 g naribanega parmezana
- 4 pari salsiccie (italijanska klobasa)
- 3 žlice oljčnega olja
- parmezan v kosu

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 608 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Jurčke prelijemo s 400 ml vroče vode in pustimo stati 15 minut. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Rožmarin osmukamo in lističe fino sesekljamo. Paradižnike narežemo na manjše kose.
Namočene jurčke dobro ožmemo in sesekljamo. V ponvi ali nizkem loncu segrejemo maslo in čebulo stekleno opražimo. Dodamo česen, jurčke, čili in rožmarin ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico.
Dodamo še paradižnike s sokom in vodo, v kateri so se namakali jurčki. Solimo in omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Sir narežemo na zelo drobne kocke.
V loncu zavremo mleko in zelenjavno juho, z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, vmes večkrat temeljito premešamo.
V ponvi segrejemo olje in klobase krepko opečemo. Preložimo jih v paradižnikovo omako in dušimo pokrito 8 minut.
V kuhano polento zamešamo narezani sir in kuhamo še toliko časa, da se raztopi. Nato vanjo zamešamo še naribani parmezan. Pred serviranjem jo potresemo s sveže naribanim parmezanom.