Sestavine

  • 25 g posušenih jurčkov
  • 2 stroka česna
  • 150 g rdeče čebule
  • 1 posušeni strok čilija
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
  • 150 ml rdečega vina
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 400 ml mleka
  • sol
  • 130 g koruznega zdroba
  • 40 g masla
  • 100 g fontina sira (gouda cheddar)
  • 25 g naribanega parmezana
  • 4 pari salsiccie (italijanska klobasa)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • parmezan v kosu

Uvod

Klobasa je lahko po vaši izbiri. A dovolite, da vam razložimo, zakaj smo uporabili italijansko salsiccio. Zato, ker imajo naše kranjske, pečenice, domače, od sorodnikov, prekajene in podobne klobase vedno nečesa preveč. Ponavadi sta to česen ali dim, pogosto oba hkrati. Kar, ne trdimo, da je slabo, oziroma, da ni dobro, toda potem se s prilogo res nima smisla preveč zamujati, gorčica je vedno v hladilniku, kislo zelje pozimi pa tudi.

Toda v tej jedi je glavna omaka! In zato je ”pečenica” čim bolj nevtralna in le kuhana. Ta omaka je namreč takšna, da klobase niti ne potrebuje in zato je to, pravzaprav, vegetarijanska jed. Uporabljeni jurčki so posušeni, ker tako dajo čebulni omak največ arome, da nastane eksplozija umamija, ki polento, zaradi sira zelo kremno, potrebuje za ”gašenje”.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 608 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Jurčke prelijemo s 400 ml vroče vode in pustimo stati 15 minut. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Rožmarin osmukamo in lističe fino sesekljamo. Paradižnike narežemo na manjše kose.

2

Namočene jurčke dobro ožmemo in sesekljamo. V ponvi ali nizkem loncu segrejemo maslo in čebulo stekleno opražimo. Dodamo česen, jurčke, čili in rožmarin ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico.

3

Dodamo še paradižnike s sokom in vodo, v kateri so se namakali jurčki. Solimo in omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Sir narežemo na zelo drobne kocke.

4

V loncu zavremo mleko in zelenjavno juho, z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, vmes večkrat temeljito premešamo.

5

V ponvi segrejemo olje in klobase krepko opečemo. Preložimo jih v paradižnikovo omako in dušimo pokrito 8 minut.

6

V kuhano polento zamešamo narezani sir in kuhamo še toliko časa, da se raztopi. Nato vanjo zamešamo še naribani parmezan. Pred serviranjem jo potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Oceni