Šampinjoni, zeliščni krompir in sir
Sestavine
- ŠAMPINJONI
- 800 g rjavih šampinjonov
- 1 vejica rožmarina
- 3 vejice timijana
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 žlica mlete dimljene sladke paprike
- KROMPIR
- 700 g mokastega krompirja
- sol
- 100 ml mleka
- 7 vejic peteršilja
- 5 vejic svežega pehtrana
- 50 g mehekga masla
- črni poper
- muškatni orešček
- SIROVA KREMA
- 20 g masla
- 20 g moke
- 200 ml mleka
- 120 g taleggio sira
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 200 stopinj (180 stopinj z ventilatorjem). Rožmarin in timijan osmukamo ter lističe drobno sesekljamo. Šampinjone narežemo na polovice ali četrtine, jih stresemo v skledo, dodamo olje, zelišča, papriko v prahu, sol in sveže mleti poper. Temeljito premešamo, stresemo na pekač in pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut.
Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vodi 20 do 25 minut. Medtem pripravimo sirovo omako. V kozici rahlo segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo na majhni vročini 1 minuto. Med mešanjem z metlico dolijemo mleko, zavremo in kuhamo na majhni vročini 8 do 10 minut. V mleko zamešamo na kocke narezani taleggio sir in segrevamo do gladke kremaste omake, ko se sir povsem raztopi. Omako začinimo s soljo, poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.
Kuhani krompir odlijemo, še vročega olupimo, stresemo nazaj v lonec in ga grobo pretlačimo s tlačilko za krompir. V kozici segrejemo mleko. Peteršilj in pehtran drobno sesekljamo. V krompir zamešamo vroče mleko, zelišča in maslo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na vroče krožnike naložimo pečene šampinjone, zeliščni krompir in sirovo omako. Po želji jed potresemo s kalčki redkvice.