Sestavine

  • ŠAMPINJONI
  • 800 g rjavih šampinjonov
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
  • 1 žlica mlete dimljene sladke paprike
  • KROMPIR
  • 700 g mokastega krompirja
  • sol
  • 100 ml mleka
  • 7 vejic peteršilja
  • 5 vejic svežega pehtrana
  • 50 g mehekga masla
  • črni poper
  • muškatni orešček
  • SIROVA KREMA
  • 20 g masla
  • 20 g moke
  • 200 ml mleka
  • 120 g taleggio sira

Uvod

Želimo si preprosto jed, v resnici pa hočemo kompleksno … Kajti preproste jedi so resda najboljše, a samo takrat, ko niso tako enostavne … Bodimo konkretni! Šampinjoni so tako preproste gobe, ki jo dobimo vse leto, zato jim namenjeno stranske, nepomembne, dodatne in okrasne vloge v jedeh in na krožnikih. Toda lahko so v glavni vlogi, ki jo odigrajo tako imenitno, da za statiste ne potrebujejo niti mesa. A za to jih moramo peči počasi in z dovolj (zeliščnimi) okusi! Krompir je najbolj preprost, ko ga pretlačimo. Toda tudi krompir zmečkati ni tako preprosto. Če naredimo prav, je namreč lahko boljši od pireja, ne glede na to, koliko masla žrtvujemo zanj. In še sir. Ta pa sploh ni preprost, ko je v omaki, saj za tako pomembno vlogo ni vsak (sir). Skratka, preprosta jed, ki pa je lahko najboljša, če jo naredimo po tem receptu....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj (180 stopinj z ventilatorjem). Rožmarin in timijan osmukamo ter lističe drobno sesekljamo. Šampinjone narežemo na polovice ali četrtine, jih stresemo v skledo, dodamo olje, zelišča, papriko v prahu, sol in sveže mleti poper. Temeljito premešamo, stresemo na pekač in pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut.

2

Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vodi 20 do 25 minut. Medtem pripravimo sirovo omako. V kozici rahlo segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo na majhni vročini 1 minuto. Med mešanjem z metlico dolijemo mleko, zavremo in kuhamo na majhni vročini 8 do 10 minut. V mleko zamešamo na kocke narezani taleggio sir in segrevamo do gladke kremaste omake, ko se sir povsem raztopi. Omako začinimo s soljo, poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.

3

Kuhani krompir odlijemo, še vročega olupimo, stresemo nazaj v lonec in ga grobo pretlačimo s tlačilko za krompir. V kozici segrejemo mleko. Peteršilj in pehtran drobno sesekljamo. V krompir zamešamo vroče mleko, zelišča in maslo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na vroče krožnike naložimo pečene šampinjone, zeliščni krompir in sirovo omako. Po želji jed potresemo s kalčki redkvice.

Oceni