Sardele sladko-kislo
Sestavine
- 500 g svežih sardel
- 500 g bele čebule
- 5 žlici oljčnega olja
- 2 žlici rozin
- sol
- sveže mleti črni poper
- 6 žlic belega vinskega kisa
- 2 žlici pinjol
- moka in olje za fritiranje

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 215 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 24 ur za mariniranje)
Najprej se lotimo čiščenja sardel. Pod tekočo vodo s prsti od repa proti glavi odstranimo luske in nato odrežemo glave. Po dolgem zarežemo po trebuhu, da ga odpremo. S kazalcem in palcem potegnemo vzdolž hrbtenice, da jo ločimo od fileja, najprej po eni strani in nato še po drugi. Kost odstranimo tako, da jo pri repu odrežemo in se dvojnega fileja drži le še rep.
Sardele začinimo s soljo in poprom, povaljamo v moki in hrustljavo ocvremo v vročem olju. Pečene sardele odcedimo na kuhinjskem papirju. Rozine namočimo v topli vodi.
Čebulo olupimo in tanko nahobljamo na kolobarje. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje, vanj stresemo narezano čebulo in jo med mešanjem dušimo na majhni temperaturi 15 minut, tako da se zmehča a ne porjavi.
Vmešamo kis in odcejene rozine ter začinimo s soljo in poprom. V globoko posodo nalagamo izmenično pečene sardele, dušeno čebulo in pinjole. Posodo pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 24 ur.
Marinirane sardele lahko serviramo kot hladno predjed z opečenimi kosi bagete, bivoljo mocarelo, sušenimi paradižniki v olju in navadnim morskim koprcem (vloženim v kis)