Šarkelj z orehi in amarena češnjami
Sestavine
- 120 g masla
- 1 žlica ruma
- 1 žlička mletega cimeta
- 2 žlički vanilijevega sladkorja
- 80 g sladkorja
- 7 rumenjakov
- 100 g amarena češenj (češnje vložene v sirup)
- 200 g mletih orehov
- 80 g drobtin
- 3 beljaki
- maslo in sladkor v prahu za model
- stepena sladka smetana

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mehko maslo, rum, cimet, vanilijev sladkor in 50 g sladkorja penasto umešamo ter vmešamo rumenjake enega za drugim.
Amarena češnje dobro odcedimo in drobno narežemo. Orehe zmešamo z drobtinami. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v kremasti sneg. V masleno kremo izmenično previdno z lopatko vmešamo orehove drobtine, narezane češnje in beljakov sneg.
Model za šarkelj s premerom 20 cm namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem v prahu. Napolnimo ga z maso in postavimo v globoki pekač, v katerega smo nalili vročo vodo. Pekač postavimo v sredino pečice in šarkelj pečemo 40 do 45 minut.
Model vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetko za 15 minut. Nato šarkelj zvrnemo iz modela, potresemo s sladkorjem v prahu inn serviramo s stepeno sladko smetano.