Sestavine

  • 120 g masla
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički vanilijevega sladkorja
  • 80 g sladkorja
  • 7 rumenjakov
  • 100 g amarena češenj (češnje vložene v sirup)
  • 200 g mletih orehov
  • 80 g drobtin
  • 3 beljaki
  • maslo in sladkor v prahu za model
  • stepena sladka smetana

Uvod

Obstaja zelo veliko receptov za šarkelj, pa čeprav vsi uporabljajo enak model za pečenje. Šarkelj ima pač en problem - danes je odličen, jutri pa je že suh. Eni recepti zato priporočajo, da šarkelj pojeste na mah, drugi pa, da testo zanj obogatite, na primer z orehi za rahlost in amarena višnjami za sočnost. A v Šoli okusov temu dodajamo še način pečenja! Skrivnost šarklja, ki ga ne smete pojesti na mah, saj vam bo jutri žal za njim, je v vodni kopeli. Tudi tako se da peči v pečici!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mehko maslo, rum, cimet, vanilijev sladkor in 50 g sladkorja penasto umešamo ter vmešamo rumenjake enega za drugim.

2

Amarena češnje dobro odcedimo in drobno narežemo. Orehe zmešamo z drobtinami. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v kremasti sneg. V masleno kremo izmenično previdno z lopatko vmešamo orehove drobtine, narezane češnje in beljakov sneg.

3

Model za šarkelj s premerom 20 cm namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem v prahu. Napolnimo ga z maso in postavimo v globoki pekač, v katerega smo nalili vročo vodo. Pekač postavimo v sredino pečice in šarkelj pečemo 40 do 45 minut.

4

Model vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetko za 15 minut. Nato šarkelj zvrnemo iz modela, potresemo s sladkorjem v prahu inn serviramo s stepeno sladko smetano.

Oceni
1234