Šarkelj z rabarbaro in marcipanom
Sestavine
- 350 g rabarbare
- 200 g marcipana
- 250 g masla
- 130 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 4 jajca
- 250 g moke
- 75 g krompirjevega škroba
- 3 žličke pecilnega praška
- 5 žlic sladke smetane
- 70 g amarettini piškotov
- maščoba za model
- sladkor v prahu
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 16 kosov
- Hranilna vrednost: 356 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Marcipan damo v zamrzovalnik za 10 minut. Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Pečico segrejemo na 180 stopinj (ali na 160 stopinj z ventilacijo). Model za šarkelj (premer 24 cm) dobro namastimo z maslom ali margarino.
Mrzli marcipan grobo naribamo. V skodeli zmešamo moko, pecilni prašek in škrob. Mehko maslo, sladkor, vanilijev sladkor, špepec soli in marcipan z mešalnikom stepamo toliko časa, da dobimo svetlo kremo. Med mešanjem nato dodamo jajce eno za drugim.
V masleno kremo izmenično dodajamo moko in smetano ter vse previdno zmešamo s kuhinjsko lopatko. Na koncu v testo zamešamo še narezano rabarbaro in piškote.
S testom napolnimo namaščeni model in pečemo na drugi rešetki od spodaj 50 do 60 minut. Če šarkelj po vrhu preveč potemni, ga narahlo pokrijemo s peki papirjem.
Pečeni šarkelj v modelu postavimo na rešetko in pustimo stati 10 minut. Nato ga zvrnemo iz modela in popolnoma ohladimo. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu. Po želji zraven ponudimo stepeno sladko smetano.