Sestavine

  • 350 g rabarbare
  • 200 g marcipana
  • 250 g masla
  • 130 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 4 jajca
  • 250 g moke
  • 75 g krompirjevega škroba
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 5 žlic sladke smetane
  • 70 g amarettini piškotov
  • maščoba za model
  • sladkor v prahu

Uvod

Šarkelj je za vse letne čase in za vse priložnosti! Zato, ker je, enostavno, vedno dober. Pred potico ima kar nekaj prednosti. Dalje ostane sočen. Za pripravo je bolj enostaven. In glede sestavin je bolj svobodomiseln. Obstaja osnovni recept, ki je preprost, dovoli pa spremembe in dodatke. Zato ima vsak svoj najljubši šarkelj in vsak šarkelj ima tudi svoj letni čas. Spomladanski ima najraje rabarbaro!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 16 kosov
  • Hranilna vrednost: 356 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Marcipan damo v zamrzovalnik za 10 minut. Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Pečico segrejemo na 180 stopinj (ali na 160 stopinj z ventilacijo). Model za šarkelj (premer 24 cm) dobro namastimo z maslom ali margarino.

2

Mrzli marcipan grobo naribamo. V skodeli zmešamo moko, pecilni prašek in škrob. Mehko maslo, sladkor, vanilijev sladkor, špepec soli in marcipan z mešalnikom stepamo toliko časa, da dobimo svetlo kremo. Med mešanjem nato dodamo jajce eno za drugim.

3

V masleno kremo izmenično dodajamo moko in smetano ter vse previdno zmešamo s kuhinjsko lopatko. Na koncu v testo zamešamo še narezano rabarbaro in piškote.

4

S testom napolnimo namaščeni model in pečemo na drugi rešetki od spodaj 50 do 60 minut. Če šarkelj po vrhu preveč potemni, ga narahlo pokrijemo s peki papirjem.

5

Pečeni šarkelj v modelu postavimo na rešetko in pustimo stati 10 minut. Nato ga zvrnemo iz modela in popolnoma ohladimo. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu. Po želji zraven ponudimo stepeno sladko smetano.

Oceni