Shakshuka
Sestavine
- 1,5 k zrelih paradižnikov (npr. San Marzano)
- 150 g čebule
- 2 majhni rdeči papriki
- 3 stroki česna
- 1 žlička orientalske kumine
- 1/2 žličke mletega kardamoma
- 1/2 žličke mletega koriandra
- 1/4 žličke pekoče dimljene paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladke paprike v prahu
- 4 žlice olivnega olja
- 1 žlička rjavega sladkorja
- sol
- 4 jajca
- 2 mladi čebuli
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke črne kumine
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Papriko razrežemo na štiri dele, odstranimo pečke in narežemo na drobne kocke. V majhni ponvi opražimo orientalsko kumino in jo damo na stran.
V večji ponvi segrejemo olje, v njem stekleno opražimo čebulo in česen, dodamo papriko in dušimo 5 minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo in potresemo s papriko v prahu. Dodamo še vse začimbe, sladkor in paradižnike, solimo in kuhamo na srednji vročini 20 do 25 minut, da se omaka zgosti.
Pečico segrejemo na 185 stopinj. V ognjevarne posodice naložimo paradižnikovo omako in v sredini naredimo vdolbine. Vanje ubijemo jajca ter postavimo posodice v sredino pečice za 7 do 9 minut. Medtem mlado čebulo skupaj z zelenim delom narežemo na tanke kolobarje. Pred serviranjem shakshuke potresemo s peteršiljem, mlado čebulo in črno kumino. Priloga: bageta ali foccacia.