Sestavine

  • 1,5 k zrelih paradižnikov (npr. San Marzano)
  • 150 g čebule
  • 2 majhni rdeči papriki
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička orientalske kumine
  • 1/2 žličke mletega kardamoma
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1/4 žličke pekoče dimljene paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • sol
  • 4 jajca
  • 2 mladi čebuli
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke črne kumine

Uvod

Že sataraš je super beseda. A kaj šele - shakshuka! V prvem je več paprike in jajce je umešano, v drugem je več začimb in jajce je na oko. A glavna razlika je pravzaprav v tehniki. Sataraš se praži, shakshuka pa se kuhlja! Kaj je sploh to? kuharski postopek, pri katerem živilo (voda v njem) ne vre, a vseeno rahlo brbota. Počasno kuhanje, na temperaturi med 85 in 95 stopinj. Beljakovina ne zakrkne trdo, temveč mehko. Oziroma, v našem primeru, beljak je kremast kot rumenjak!

Ko je vsega preveč, ne le paradižnikov in paprike, temveč tudi težkih (mesnih) jedi, da je dobro narediti malo premora, je shakshuka hit poletja, ki je lahko tudi glavna jed, če je ob njej le skleda zelene solate, ali pa večerni snack, če je ob njej le kozarec renskega rizlinga. Ne varčujte z začimbami! In glejte v pečico kot v televizijo - vsaka pečica ima svoje muhe in vsako jajce ima svojo svežino, zato ga morate opazovati, kako se beli in postaja kremasto....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Papriko razrežemo na štiri dele, odstranimo pečke in narežemo na drobne kocke. V majhni ponvi opražimo orientalsko kumino in jo damo na stran.

2

V večji ponvi segrejemo olje, v njem stekleno opražimo čebulo in česen, dodamo papriko in dušimo 5 minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo in potresemo s papriko v prahu. Dodamo še vse začimbe, sladkor in paradižnike, solimo in kuhamo na srednji vročini 20 do 25 minut, da se omaka zgosti.

3

Pečico segrejemo na 185 stopinj. V ognjevarne posodice naložimo paradižnikovo omako in v sredini naredimo vdolbine. Vanje ubijemo jajca ter postavimo posodice v sredino pečice za 7 do 9 minut. Medtem mlado čebulo skupaj z zelenim delom narežemo na tanke kolobarje. Pred serviranjem shakshuke potresemo s peteršiljem, mlado čebulo in črno kumino. Priloga: bageta ali foccacia.

Oceni