Sestavine

  • 150 g sira za žar
  • 1 kom kuhane koruze
  • 150 g zelenih špargljev
  • 6 mladih čebul
  • 2 velika zrela paradižnika
  • 4 vejice rožmarina
  • 6 vejic timijana
  • 3 stroki česna
  • groba morska sol
  • 200 ml olivnega olja
  • sveže mleti črni poper
  • 4 majhni brioš kruhki
  • 4 majhne kumarice
  • 150 g grškega jogurta
  • 2 stroka mladega česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sveža meta
  • kajenski poper

Uvod

To je recept, ki je nastal iz upora. Ker nam je bilo, končno, dosti gumijastih sirov na žaru, ki brez okusa škripajo med zobmi, in zelenjave, ki z gostilniških žarov prihaja po tekočem traku kot ne-bodi-je-treba, v ne-sezonski postavi a la jajčevci-bučke-paprika, zgolj z razliko v tem, ali je napita z oljem ali pa izsušena brez njega.

Zato je potrebno izbrati pravi sir! Zato so našega naredile krave s Poličarjeve kmetije, mi pa smo jim pomagali le z marinado. Sira nismo položili na rešetko žara, temveč raje na njej dobro ogreli litoželezni pekač za žar.

A tudi vse to še ne bi naredilo jedi, če bi zelenjavo obravnavali le kot prilogo. V tej jedi so vse sestavine enakopravne! Demokracija na žaru. Le tako pridejo vse do izraza, le tako sir, ki bi bil sam brez okusa, dobi nadokus, in le tako zelenjava, ki je drugje ne-bodi-je-treba, postane sezonska poslastica. Ni, torej, pomembno, da je na žaru točno to, kar je v receptu, pomembno je, da je le tisto, kar je sezonsko, sveže, kakovostno. Vse drugo pa naredijo dodatki, marinada, pesto, čatni, brioš in žar plošča, ki vse skupaj prinese neposredno na mizo....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 330 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri za mariniranje)
  • Priporočeno vino: penina Mario, Keltis
 
Postopek
1

Za marinado rožmarinove in timijanove lističe fino sesekljamo. Česen olupimo in ga z 1 žličko grobe morske soli v možnarju zmeljemo v pasto. Dodamo zelišča in 4 žlice olja ter gladko razmešamo. Nato vmešamo še preostalo olje.

2

Sir narežemo na rezine, koruzo povprek razrežemo na 4 kose, paradižnik prerežemo na polovico in čebulo očistimo. Vso zelenjavo in sir naložimo v plitvo veliko posodo in prelijemo z zeliščno marinado. Pustimo stati 2 uri.

3

Kumare nahobljamo na tanke rezine, jih nasolimo in pustimo stati 10 minut. Nato jih ožmemo. Mladi česen in meto drobno sesekljamo. Zmešamo jogurt, ožete kumarice, česen, meto in olivno olje. Začinimo s poprom in kajenskim poprom.

4

Na žaru segrejemo litoželezni pekač za žar, nanj položimo zelenjavo in jo pečemo 5 do 8 minut. Pred koncem pečenja v pekač zložimo še sir in ga zlatorjavo opečemo. Brioše prerežemo na polovico in jih opečemo na žaru.

5

Skupaj serviramo zelenjavo, sir, kumarice z jogurtom in brioše. Predlog: spodnjo polovico brioša premažemo s kumaricami, nanje položimo rezino pečenega sira in pokrijemo z drugo polovico brioša.

Oceni