Sir in zelenjava na žaru
Sestavine
- 150 g sira za žar
- 1 kom kuhane koruze
- 150 g zelenih špargljev
- 6 mladih čebul
- 2 velika zrela paradižnika
- 4 vejice rožmarina
- 6 vejic timijana
- 3 stroki česna
- groba morska sol
- 200 ml olivnega olja
- sveže mleti črni poper
- 4 majhni brioš kruhki
- 4 majhne kumarice
- 150 g grškega jogurta
- 2 stroka mladega česna
- 2 žlici olivnega olja
- sveža meta
- kajenski poper
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 330 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri za mariniranje)
- Priporočeno vino: penina Mario, Keltis
Za marinado rožmarinove in timijanove lističe fino sesekljamo. Česen olupimo in ga z 1 žličko grobe morske soli v možnarju zmeljemo v pasto. Dodamo zelišča in 4 žlice olja ter gladko razmešamo. Nato vmešamo še preostalo olje.
Sir narežemo na rezine, koruzo povprek razrežemo na 4 kose, paradižnik prerežemo na polovico in čebulo očistimo. Vso zelenjavo in sir naložimo v plitvo veliko posodo in prelijemo z zeliščno marinado. Pustimo stati 2 uri.
Kumare nahobljamo na tanke rezine, jih nasolimo in pustimo stati 10 minut. Nato jih ožmemo. Mladi česen in meto drobno sesekljamo. Zmešamo jogurt, ožete kumarice, česen, meto in olivno olje. Začinimo s poprom in kajenskim poprom.
Na žaru segrejemo litoželezni pekač za žar, nanj položimo zelenjavo in jo pečemo 5 do 8 minut. Pred koncem pečenja v pekač zložimo še sir in ga zlatorjavo opečemo. Brioše prerežemo na polovico in jih opečemo na žaru.
Skupaj serviramo zelenjavo, sir, kumarice z jogurtom in brioše. Predlog: spodnjo polovico brioša premažemo s kumaricami, nanje položimo rezino pečenega sira in pokrijemo z drugo polovico brioša.