Sestavine

  • 250 do 300 g svežih širokih rezancev
  • sol
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 30 g panko drobtin
  • Piment d'Espelette ali kajenski poper
  • 40 g botarge (soljene in posušene ribje ikre)

Uvod

Morske jedi so najboljše ob morju. Pa ne zato, ker so sestavine 0 km, saj ribiška logistika zahteva hitro zamrznitev takoj po ulovu, torej ni nič več še malo prej plavalo …, transportna logistika pa omogoča, da so ”sveže ribe” redno tudi na našem pragu. Vse iz morja je zato najboljše ob morju, ker je takrat tam lepo, sončno, dopustniško, uživaško. Kaj pa, ko je konec dopusta? Ozimnica!

Ne, ledeni morski program ni ozimnica. Ozimnica je vložena, konzervirana, fermentirana! Zato ni izgovorov, ker v hladilniku nimate (tudi) botarge. Na naslednjem potovanju v morske dežele si jo priskrbite in potem bo do najboljše morske jedi ne-ob-morju le nekaj minut. Toliko, da skuhate testenine. Če ste jih naredili sami in so sveže, pa so še hitreje al dente....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

V manjši ponvi segrejemo 2 žlici olja in panko drobtine zlato rjavo opražimo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Botargo fino naribamo.

2

V velikem loncu zavremo soljeno vodo, rezance skuhamo na zob (al dente) in jih odcedimo. Pri tem shranimo 50 ml vode od kuhanja.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje in narezani česen stekleno opražimo. Dolijemo vodo od kuhanja, dodamo široke rezance in vse skupaj temeljito premešamo. Potresemo s polovico naribane botarge, rahlo začinimo s francoskim čilijem ali kajenskim poprom in previdno premešamo. Rezance stresemo v ogreta krožnika ter potresemo s preostalo botargo in hrustljavimi panko drobtinami.

Oceni