Sestavine

  • 100 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 60 g masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol
  • 250 g smetanovega sira (npr. Philadelphia)
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g creme fraiche
  • sveže jagode
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • limonov sok

Uvod

Kaj je prej? Sir ali sladica? Četudi nam v vrhunskih restavracijah postrežejo z vozička s siri pred desertom, ki je ponavadi v več dejanjih, to doma ni nujno pravilo. Sladkanje, namreč, ponavadi hitro mine, druženje sirov z vini pa lahko dolgo traja, kajne! Toda, zakaj ne bi obojega, sladko in sir, kar združili? Temu pravimo sirova torta, ki je lahko tudi kolač, pita ali tart(e). Lahko jo zalivate z vinom, z ostankom sladkorja je belo, z nežnimi, okroglimi tanini in zrelim ter suhim sadjem pa rdeče, lahko pa je šele čas kosila in popoldneva ne želite prespati. Potem je sadni preliv, ki je lahko še z včerajšnjega sladoleda ali že jutrišnje sadne kupe. In enako je s sirovo torto - njen uspeh je tudi v tem, da mora biti le dovolj velika, pa jo boste brez izgube svežine in okusa lahko jedli več dni....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Piškote zdrobimo v blenderju. V majhni kozici segrejemo maslo, dodamo piškotne drobtine, rjavi sladkor in ščepec soli ter dobro premešamo. Maso stresemo v rahlo namaščen tortni model (premer 20 cm) in s prsti pritiskamo ob dno, da jo poravnamo. Model postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model postavimo v sredino pečice in pečemo 7 do 10 minut. Po koncu pečenja vzamemo model iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj.

3

Gladko razmešamo smetanov sir, jajci, rumenjak, 3 žlice sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja.

4

Na pečeno dno porazdelimo sirovo kremo in pečemo v sredini pečice 25 minut. Pečeno torto pustimo stati v izkopljeni in odprti pečici 15 minut. Nato model postavimo za 1 uro v hladilnik.

5

Pečico ponovno segrejemo na 160 stopinj. Gladko zmešamo kislo smetano, creme fraiche, 2 žlici sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja, prelijemo preko pečene sirove kreme, gladko poravnamo in pečemo v sredini pečice 15 minut.

6

Pečeno torto ohladimo in postavimo za nekaj ur oz. še bolje preko noči v hladilnik. Pred serviranjem zmiksamo jagode, sladkor v prahu in brizg limonovega soka v gladki pire, ki ga postrežemo skupaj s sirovo torto.

Oceni