Sirova torta z jagodami
Sestavine
- 100 g polnozrnatih maslenih piškotov
- 60 g masla
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- 250 g smetanovega sira (npr. Philadelphia)
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 5 žlic sladkorja
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 100 g kisle smetane
- 100 g creme fraiche
- sveže jagode
- 1 žlica sladkorja v prahu
- limonov sok
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Piškote zdrobimo v blenderju. V majhni kozici segrejemo maslo, dodamo piškotne drobtine, rjavi sladkor in ščepec soli ter dobro premešamo. Maso stresemo v rahlo namaščen tortni model (premer 20 cm) in s prsti pritiskamo ob dno, da jo poravnamo. Model postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model postavimo v sredino pečice in pečemo 7 do 10 minut. Po koncu pečenja vzamemo model iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj.
Gladko razmešamo smetanov sir, jajci, rumenjak, 3 žlice sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja.
Na pečeno dno porazdelimo sirovo kremo in pečemo v sredini pečice 25 minut. Pečeno torto pustimo stati v izkopljeni in odprti pečici 15 minut. Nato model postavimo za 1 uro v hladilnik.
Pečico ponovno segrejemo na 160 stopinj. Gladko zmešamo kislo smetano, creme fraiche, 2 žlici sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja, prelijemo preko pečene sirove kreme, gladko poravnamo in pečemo v sredini pečice 15 minut.
Pečeno torto ohladimo in postavimo za nekaj ur oz. še bolje preko noči v hladilnik. Pred serviranjem zmiksamo jagode, sladkor v prahu in brizg limonovega soka v gladki pire, ki ga postrežemo skupaj s sirovo torto.