Sestavine

  • 100 g naribanega parmezana
  • 2 vejici rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 1/2 žličke posušenega origana
  • 100 g moke
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 100 g masla
  • sol
  • 1 strok rdečega čilija
  • 350 g rdeče čebule
  • 2 žlici repičnega olja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 250 ml rdečega vina
  • 75 g želirnega sladkorja (3:1)
  • sveže mleti poper
  • 1 zavitek dimljenih račjih prsi

Uvod

Da ne bo le kruh, so lahko tudi keksi … Parmezanovi krekerji se zaradi čebulne marmelade podajo tako belemu kot rdečemu vinu, pa še oranžno se jih ne brani. Pomembno je le, da jih spečete dovolj. Ko pa na vrh položite še rezino dimljenih račjih prsi, je to že za pravo pojedino, ki dvigne tudi vinske zahteve. Naj, torej, velja glavno pravilo vsakega uživanja ob vinu: manj, toda čim boljše!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 30 kosov
  • Hranilna vrednost: 75 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 60 minut za hlajenje)
 
Postopek
1

Rožmarin in timijan osmukamo in lističe drobno sesekljamo. Parmezan, moko, sladkor v prahu, mehko maslo, zelišča in 1/2 žličke soli hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Medtem čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in čili ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Dolijemo vino in kis, malce povremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 5 do 7 minut, da tekočina povre na polovico. Vmešamo želirni sladkor in pustimo vreti 4 minute. Začinimo s soljo in poprom ter marmelado ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Delovno površino pomokamo in na njej testo tanko razvaljamo (3 do 5 mm). S pomočjo modelčka izrežemo krekerje, jih naložimo na peki papir na pekač in pečemo v sredini pečice 12 minut. Pustimo jih ohladiti.

4

Račje prsi narežemo na manjše kose. Pred serviranjem na krekerje porazdelimo čebulno marmelado in koščke račjih prsi.

Oceni