Parmezanovi krekerji in čebulna marmelada
Sestavine
- 100 g naribanega parmezana
- 2 vejici rožmarina
- 3 vejice timijana
- 1/2 žličke posušenega origana
- 100 g moke
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 100 g masla
- sol
- 1 strok rdečega čilija
- 350 g rdeče čebule
- 2 žlici repičnega olja
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 250 ml rdečega vina
- 75 g želirnega sladkorja (3:1)
- sveže mleti poper
- 1 zavitek dimljenih račjih prsi
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 30 kosov
- Hranilna vrednost: 75 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ 60 minut za hlajenje)
Rožmarin in timijan osmukamo in lističe drobno sesekljamo. Parmezan, moko, sladkor v prahu, mehko maslo, zelišča in 1/2 žličke soli hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Medtem čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in čili ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Dolijemo vino in kis, malce povremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 5 do 7 minut, da tekočina povre na polovico. Vmešamo želirni sladkor in pustimo vreti 4 minute. Začinimo s soljo in poprom ter marmelado ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Delovno površino pomokamo in na njej testo tanko razvaljamo (3 do 5 mm). S pomočjo modelčka izrežemo krekerje, jih naložimo na peki papir na pekač in pečemo v sredini pečice 12 minut. Pustimo jih ohladiti.
Račje prsi narežemo na manjše kose. Pred serviranjem na krekerje porazdelimo čebulno marmelado in koščke račjih prsi.