Sirovi potlačeni cmoki in gobe v omaki
Sestavine
- 220 g polnozrnatih žemljic ali kruha
- 150 ml polnomastnega mleka
- 3 žlice narezanega drobnjaka
- 2 šalotki
- 400 g svežih mešanih gob (ostrigarji, šitake, šampinjoni, nameko)
- 70 g masla
- 80 g naribanega aromatičnega trdega sira (grojer, alpski)
- 3 jajca
- sol, črni poper
- 60 g ghee masla
- 2 žlici repičnega olja
- 50 ml zelenjavne jušne osnove
- 250 ml sladke smetane ali sojinega mleka
- jedilni škrob
- 40 g motovilca
- 1 žlica lešnikovega olja
- 20 g nahobljanega aromatičnega sira
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 1 ura hlajenje)
- Priporočeno vino: Steyer Mark Sauvignon exclusive, 2018, Steyer
Polnozrnate žemlje ali kruh narežemo na 1 cm velike kocke, jih prelijemo z mlačnim mlekom, premešamo in potresemo z 2 žlicama drobnjaka.
Eno šalotko olupimo in drobno sesekljamo. 90 g gob narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo maslo in narezano šalotko pražimo na srednji vročini 1 minuto. Dodamo narezane gobe in pražimo še 3 minute. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter gobe ohladimo.
V namočeni kruh zamešamo gobe s šalotko in naribani sir. Jajca rahlo razžvrkljamo in jih zamešamo v kruhovo maso. Začinimo s soljo in poprom, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Preostale gobe narežemo na rezine, menjše pa pustimo cele. Prestalo šalotko olupimo in zelo drobno narežemo. V ponvi segrejemo repično olje in narezane gobe na močni vročini opečemo. Dodamo narezano šalotko, pražimo 2 minuti ter dolijemo juho in sladko smetano.
Zavremo in kuhamo na majhni vročini, da se omaka rahlo zgosti. Po želji jo lahko dodatno še zgostimo z jedilnim škrobom. Gobovo omako začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter potresemo s preostalim drobnjakom.
Motovilec očistimo, dobro umijemo in temeljito odcedimo. Rahlo ga solimo, pokapljamo z lešnikovim oljem in premešamo.
Iz kruhove mase z mokrimi rokami oblikujemo majhne cmoke in jih rahlo sploščimo. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in polpetke na srednji vročini hrustljavo opečemo do zlato rjave barve. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.
Na ogrete krožnike porazdelimo gobovo omako, sirove cmoke in marinirani motovilec ter potresemo z nahobljanim sirom.