Sestavine

  • 180 g pšenične moke
  • 120 g koruzne moke
  • 2 žlički pecilneg praška
  • 1/2 žličke soli
  • 2 jajci
  • 225 ml mleka
  • 200 g polnomastnega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 mladi čebulo
  • 150 g pikantega sira (tolminc, starana gouda, grojer)
  • repično ali arašidovo olje
  • 1 lonček creme fraiche (opcija je skuta)
  • 2 žlici harissa paste

Uvod

Najprej smo jih v opekaču spekli, ker mladih kolerab in majhnih paradižnikov iz pečice nismo hoteli prestrašiti z mesnimi polpeti in/ali pomazati s kruhom. Vaflji pa so se s pomočjo preprostega, toda pikantnega (harisa) namaza tako uspešno izkazali, da nismo mogli čakati do nove ”letine” mlade kolerabe. Prigrizek k vinu, pozdrav gostom, ko se še zbirajo, boljše od čipsa ob televizorju, namesto riža h kariju, namesto kruha k enolončnici …? In kakšne pomembne zadolžitve boste sirovim vafljem vi namenili?

 

 ...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Obe vrsti moke in pecilni prašek zmešamo, presejemo v veliko skledo in dodamo sol. Jajci ločimo. Mlado čebulo fino narežemo. Sir naribamo. Beljaka stepemo v trdi sneg.

2

Penasto umešamo rumenjaka, mleko, jogurt in oljčno olje ter vmešamo moko. Nato v maso previdno zamešamo mlado čebulo, sir in sneg beljakov.

3

Aparat za vaflje dobro segrejemo in ga rahlo namastimo z oljem. Vanj porazdelimo malo testa in vaflje pečemo 5 minut oz. do zlato rjave barve. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vsega testa.

4

Creme fraiche ali skuto zmešamo s harissa pasto in rahlo solimo. Sirove vaflje ponudimo kot prigrizek s pikantno smetano ali jih uporabimo za kosilo kot prilogo pečeni zelenjavi ali za zajtrk kot prilogo pečenim jajcem na oko.

Oceni