Šitake, edamame, črni česen
Sestavine
- 250 g šitake gob
- 100 g sojinih kalčkov
- 1 strok česna
- 2 stroka črnega česna
- 2 žlici sezamovega olja
- beli poper
- 60 ml čerija
- 60 ml sakeja
- 40 ml japonske sojine omake Shoyu
- 150 ml kombu dashi juhe
- 100 g oluščenega edamame fižola

Šitakam odrežemo peclje in klobuke glede na velikost narežemo na dva ali štiri dele. Sojine kalčke oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Česen in črni česen olupimo ter drobno sesekljamo. Edamame fižol blanširamo v soljeni vodi 2 minuti, na cedilu prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V voku ali globoki ponvi segrejemo olje, dodamo šitake in sojine kalčke ter pražimo 5 minut. Dodamo česen, malce opražimo in začinimo s sveže mletim poprom. Dolijemo šeri in sake, zavremo in dodamo še sojino omako in dashi juho. Tekočino rahlo pokuhamo.
Na koncu dodamo še edamame fižol. Odlična priloga je kuhan basmati riž.
Namig: kombu dashi lahko pripravimo sami, potrebujemo 30 g kombu alg, sol, 1 žlico sojine omake in 1/2 žličke sakeja. V loncu zmešamo 1 l vode in kombu alge, vse skupaj segrejemo na 60 stopinj in lonec odstavimo. Tekočino z algami pustimo stati 1 uro, nato precedimo in juho po okusu začinimo s soljo, sojino omako in sakejem. Ostanek dashi juhe lahko porcijsko zamrznemo.