Sestavine

  • 12 velikih škampov
  • oljčno olje
  • 70 g masla
  • 1/2 šopka peteršilja
  • 6 debelih belih belušev
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa s pasijonko
  • sol, poper

Uvod

Seveda, enkrat letno je sicer greh, a saj gre iz dopustniškega proračuna. Škampi na žaru so obvezni kot ležanje na jadranski plaži. Ne potrebujejo ničesar drugega kot vrhunsko oljčno olje in dobro malvazijo.

Kaj pa, ko nas med letom in daleč od plaže vsako soboto gledajo iz vitrine domače ribarnice? Seveda, slej kot prej se jim predamo. A zato omilimo še večji finančni greh s številom in velikostjo (majhnostjo), kajne.

Ko so škampi v predjedi, jih zadošča manj za enako sladek užitek z žara. Le potruditi se je potrebno z njimi (malo) bolj - olupiti, natakniti in jim postlati s surovimi mariniranimi beluši. Zato pa je Šola okusov!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Škampe olupimo, da ostane samo konec repa. 12 lesenih palčk za ražnjiče namakamo v mrzli vodi 30 minut. Peteršilj drobno sesekljamo.

2

Beluše olupimo, po dolžini narežemo na 1 milimeter tanke rezine in jih naložimo na servirne krožnike. Tri žlice oljčnega olja, balzamični kis, sol in sveže mleti poper zmešamo v marinado.

3

Škampove repke nabodemo na palčke, jih pokapljamo z oljčnim oljem ter solimo in popramo. V majhni kozici segrejemo maslo do svetlo rjave barve in vmešamo peteršilj. Škampove ražnjiče pečemo na vročem žaru 1 do 2 minuti, vmes jih obrnemo.

4

Beluše pokapljamo z marinado, na sredino naložimo škampove repke (po 3 na porcijo), jih prelijemo s peteršiljevim maslom in takoj serviramo.

Oceni