Skuša s kabayaki sladko glazuro
Sestavine
- 2 veliki ali 4 majhne skuše
- 150 ml sladke sojine omake (recept spodaj)
- 1 limona
- 2 žlički začimbne mešanice Shichimi Togarashi (recept spodaj)
- 200 ml sojine omake
- 200 ml mirina (riževo vino)
- 100 ml sakeja
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 stroki česna
- 4 cm svežega ingverja
- 4 žličke koruznega škroba
- 4 žlice čilija v prahu
- 2 žlici kosmičev Nori alg
- 1 žlica mletega sečuanskega popra
- 2 žlički opraženih sezamovih semen
- 2 žlički mletega ingverja
- 2 žlički makovih semen
- 2 žlički mletega belega popra
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Steyer Mark Cuvee belo 2015
Za sladko sojino omako v manjšem loncu zavremo sojino omako, mirin, sake, rjavi sladkor, potlačeni neolupljeni česen in na tanke rezine narezan olupljeni ingver. Omako kuhamo na majhni vročini, da se rahlo zgosti v sirup. Iz omake poberemo česen in ingver. Koruzni škrob in žlico mrzle vode zmešamo v gladko pasto, jo zamešamo v omako in previdno zavremo ter kuhamo, da se zgosti. Omako pustimo ohladiti in jo shranimo v steklenem kozarcu (rok trajanja 3 mesece).
Za začimbni posip sichimi togarashi v steklenem kozarcu z navojnim pokrovom zmešamo čilijev prah, alge, sečuanski poper, sezam, ingver in mak. Zapremo s pokrovom in kozarec stresamo 30 sekund, da se sestavine temeljito pomešajo. Začimbni posip lahko hranimo v omari 6 mesecev.
Pečico segrejemo na funkcijo žara. Skuše na obeh straneh prečno zarežemo z ostrim nožem na razdalji 1 cm, da bo lahko omaka prodrla v meso. Velik pekač naoljimo, nanj naložimo skuše in jih premažemo s sojino omako.
Pekač postavimo v pečico pod žar in pečemo 5 do 7 minut, vmes jih nekajkrat premažemo z omako. Skuše nato obrnemo, premažemo z omako in pečemo še 5 minut. Pečene skuše serviramo s preostalo sojino omako in začimbnim posipom.