Sestavine

  • 2 veliki ali 4 majhne skuše
  • 150 ml sladke sojine omake (recept spodaj)
  • 1 limona
  • 2 žlički začimbne mešanice Shichimi Togarashi (recept spodaj)
  • 200 ml sojine omake
  • 200 ml mirina (riževo vino)
  • 100 ml sakeja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 4 stroki česna
  • 4 cm svežega ingverja
  • 4 žličke koruznega škroba
  • 4 žlice čilija v prahu
  • 2 žlici kosmičev Nori alg
  • 1 žlica mletega sečuanskega popra
  • 2 žlički opraženih sezamovih semen
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 2 žlički makovih semen
  • 2 žlički mletega belega popra

Uvod

Skuša je mastna riba. Toda ravno zato je tako dobra. A le, če je pravilno pripravljena … Maščoba zahteva krepko spremljavo, ki preglasi skušino surovo-ribjo aromo tako, da ji ohrani izrazitost morskega okusa. Za takšne priložnosti Japonci na pomoč pokličejo vročino, sladkost in pekočino. Torej smo jih posnemali in sušo pod žarom v pečici hitro spekli na kabayaki način, z glazuro sladke sojine omake, nato pa na krožniku še dodatno zapeklili s klasičnim japonskim posipom shichimi (tōgarashi) iz sedmih sestavin, med katerimi aromatično dominira sečuanski poper. Ker smo se v spremljavi pregrešili z basmati rižem, smo se Japoncem opravičili s špinačo v sezamovi omaki....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Steyer Mark Cuvee belo 2015
 
Postopek
1

Za sladko sojino omako v manjšem loncu zavremo sojino omako, mirin, sake, rjavi sladkor, potlačeni neolupljeni česen in na tanke rezine narezan olupljeni ingver. Omako kuhamo na majhni vročini, da se rahlo zgosti v sirup. Iz omake poberemo česen in ingver. Koruzni škrob in žlico mrzle vode zmešamo v gladko pasto, jo zamešamo v omako in previdno zavremo ter kuhamo, da se zgosti. Omako pustimo ohladiti in jo shranimo v steklenem kozarcu (rok trajanja 3 mesece).

2

Za začimbni posip sichimi togarashi v steklenem kozarcu z navojnim pokrovom zmešamo čilijev prah, alge, sečuanski poper, sezam, ingver in mak. Zapremo s pokrovom in kozarec stresamo 30 sekund, da se sestavine temeljito pomešajo. Začimbni posip lahko hranimo v omari 6 mesecev.

3

Pečico segrejemo na funkcijo žara. Skuše na obeh straneh prečno zarežemo z ostrim nožem na razdalji 1 cm, da bo lahko omaka prodrla v meso. Velik pekač naoljimo, nanj naložimo skuše in jih premažemo s sojino omako.

4

Pekač postavimo v pečico pod žar in pečemo 5 do 7 minut, vmes jih nekajkrat premažemo z omako. Skuše nato obrnemo, premažemo z omako in pečemo še 5 minut. Pečene skuše serviramo s preostalo sojino omako in začimbnim posipom.

Oceni