Sestavine

  • 4 veliki ali 8 majhnih filejev skuše
  • 4 mlade čebule
  • 20 g ingverja
  • 100 ml sakeja (japonsko riževo vino)
  • 20 g sladkorja
  • 60 g svetle miso paste
  • 4 rdeče redkvice

Uvod

Včasih nisi nič ”kriv”, pa vseeno nastane idealna kombinacija. Najprej, v službenem času, le solata, saj zadošča, če je skleda dovolj velika, med endivijo pa je dovolj krompirja in fižola. Potem, še v jesenskem soncu, kolo, saj je med tednom dovolj že dvajset kilometrov gor in dol, da po eni uri med tuširanjem začne pošteno kruliti. Toda saj je skuša že filirana in brez kosti, omaka iz le belih delov mlade čebule in svetle miso paste pa je gotova medtem ko se riž skuha. Da je bilo tako idealno, je pomagalo tudi vino, ker je oranžno prav tako – eksotično.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Zorjan
 
Postopek
1

Filejem skuše s pinceto odstranimo morebitne kosti in jih poševno narežemo na 7 cm velike kose. Kožo z ostrim nožem križasto zarežemo.

2

Bele dele mlade čebule drobno narežemo. Ingver olupimo in naribamo. Redkvico narežemo na zelo tanke palčke.

3

V široki kozici zavremo 200 ml vode, sake, sladkor in naribani ingver. Vanjo naložimo ribje kose in kuhamo 1 minuto. Nato ribo s penavko poberemo iz tekočine na krožnik.

4

V omako zamešamo miso pasto in narezano mlado čebulo. Zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. V omako naložimo fileje skuše in kuhamo na majhni temperaturi 3 minute.

5

Zelene dele mlade čebule narežemo na tanke trakove. Na ogrete krožnike naložimo filje skuše, prelijemo z omako ter potresemo z narezanim zelenjem čebule in narezano redkvico. Zraven ponudimo kuhani basmati riž, ki ga na koncu oplemenitimo z žlico masla.

Oceni