Sestavine

  • 250 g polnomastne skute
  • 4 jajca
  • 50 ml mleka
  • sol
  • 1 žlica sladkorja
  • 250 g moke
  • 2 žlički nastrgane limonine lupine
  • 75 g masla
  • 70 g drotbin
  • 80 g mletih lešnikov
  • 2 kutini
  • 1 limona
  • 250 ml belega vina
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 1 do 2 žlički jedilnega škroba
  • sladkor v prahu

Uvod

Najboljši cmoki so marelični! Toda marelice imajo kratko sezono in niso vse enako sladke. Zato se tolažimo še z jagodami in slivami ali pa cmoke napolnimo kar z marmelado. Je s tem že potešena vaša želja po skutnih cmokih?

Naša ni! Zato si ”cmoke” želimo vse leto, neodvisno od sezone sadnega nadeva. Namesto cmokov smo naredili žličnike, namesto nadeva pa izpopolnili posip. Zraven pa so lahko kutinov kompot, slive iz pečice ali babičina jagodna marmelada....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 734 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Jajca, žlico sladkorja, mleko in ščepec soli razžvrkljamo. Vmešamo moko, skuto in limonino lupino ter s kuhalnico stepamo testo nekaj minut, da postane gladko in sijoče. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 20 minut.

2

Kutini olupimo, izrežemo peške in narežemo na četrtine. Takoj jih položimo v mrzlo vodo, kateri smo dodali limonov sok. Zavremo vino, 250 ml vode, 50 g rjavega sladkorja, cimet, kutinove olupke in peške ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Nato odstavimo s štedilnika, pustimo stati 15 minut in precedimo.

3

Kutine odcedimo, narežemo na kocke, jih stresemo v prevretek, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut ter pazimo da ne razpadejo. Škrob zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo kompot.

4

V velikem loncu zavremo rahlo soljeno vodo, z žličko oblikujemo testo v majhne žličnike in kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Nato jih pustimo stati v vreli vodi še 7 minut.

5

V ponvi raztopimo maslo, dodamo drobtine in lešnike ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut oz. do zlato rjave barve. Na koncu vmešamo še preostali rjavi sladkor. Kuhane žličnike s penavko poberemo iz vode, jih povaljamo v drobtinah in naložimo na krožnike. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in serviramo s kutinovim kompotom.

Oceni