Skutini žličniki in kutinov kompot
Sestavine
- 250 g polnomastne skute
- 4 jajca
- 50 ml mleka
- sol
- 1 žlica sladkorja
- 250 g moke
- 2 žlički nastrgane limonine lupine
- 75 g masla
- 70 g drotbin
- 80 g mletih lešnikov
- 2 kutini
- 1 limona
- 250 ml belega vina
- 70 g rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 do 2 žlički jedilnega škroba
- sladkor v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 734 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Jajca, žlico sladkorja, mleko in ščepec soli razžvrkljamo. Vmešamo moko, skuto in limonino lupino ter s kuhalnico stepamo testo nekaj minut, da postane gladko in sijoče. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 20 minut.
Kutini olupimo, izrežemo peške in narežemo na četrtine. Takoj jih položimo v mrzlo vodo, kateri smo dodali limonov sok. Zavremo vino, 250 ml vode, 50 g rjavega sladkorja, cimet, kutinove olupke in peške ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Nato odstavimo s štedilnika, pustimo stati 15 minut in precedimo.
Kutine odcedimo, narežemo na kocke, jih stresemo v prevretek, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut ter pazimo da ne razpadejo. Škrob zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo kompot.
V velikem loncu zavremo rahlo soljeno vodo, z žličko oblikujemo testo v majhne žličnike in kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Nato jih pustimo stati v vreli vodi še 7 minut.
V ponvi raztopimo maslo, dodamo drobtine in lešnike ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut oz. do zlato rjave barve. Na koncu vmešamo še preostali rjavi sladkor. Kuhane žličnike s penavko poberemo iz vode, jih povaljamo v drobtinah in naložimo na krožnike. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in serviramo s kutinovim kompotom.