Sestavine

  • 40 g moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 6 jajc
  • sol
  • 70 g sladkorja
  • 75 g stopljenega masla
  • 5 žlic borovničeve marmelade
  • 750 g skute (20 % maščoba)
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 3 zavitke praška za cappuccino (a 14 g)
  • 100 g muscovado sladkorja (svetli)
  • 1 zavitek vanilijevega sladkroja
  • 1 limona
  • 50 g masla
  • 40 g makadamija oreščkov
  • 40 g olupljenih lešnikov
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Uvod

Tort v plasteh, več barvah, različnih teksturah in z lepimi slikami je kolikor hočeš. A vse imajo nekaj skupnega - da so si preveč podobne! Vse so, namreč, penaste in kremaste, vse želatinaste, smetanaste, gladke, všečne in moderne. Potem pa naenkrat ena izkoči, ker zanjo ne potrebuješ žlice, saj je dovolj čvrsta za vilice, ki jo dvigneš, pa čutiš, da nekaj nosiš, in jo poskusiš, pa veš, da vse le niso čisto - enake. Je sočna, čeprav je pusto-skutna, je večbarvna, čeprav ni iz praškov, je v plasteh, čeprav jih ni strdila želatina, je mehka, čeprav hrusta, je trda, čeprav je torta, je lahka, čeprav je (tudi) čokoladna. Skutna torta z h kavi, ki pa je sploh ne potrebuje(š)....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 250 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 24 cm) na dnu obložimo s peki papirjem. Zmešamo moko in kakav. 3 jajca, sladkor in ščepec soli penasto stepamo 5 minut. Vmešamo moko s kakakvom in 25 g stopljenega masla. Testo vlijemo v model in pečemo v sredini pečice 12 minut. Model s pečenim biskvitom postavimo na rešetko in ohladimo.

2

Gladko razmešamo skuto, preostala jajca, prašek za puding, muscovado sladkor, preostalo stopljeno maslo, limonov sok in prašek za cappuccino. Ohlajeni biskvit premažemo z marmelado, prekrijemo s skutino kremo in model postavimo nazaj v pečico ter pečemo ca. 55 minut. Če po vrhu preveč potemni, ga prekrijemo s peki papirjem.

3

Pečeno torto pustimo ohladiti v modelu. Makadamija oreščke in lešnike grobo narežemo. V ponvi brez maščobe narezane oreščke zlato rjavo opražimo, potresemo s sladkorjem in jih rahlo karameliziramo. Ohlajeno torto potresemo s karameliziranimi oreščki ter serviramo.

Oceni