Skutna torta s kavo in oreščki
Sestavine
- 40 g moke
- 1 žlica kakava v prahu
- 6 jajc
- sol
- 70 g sladkorja
- 75 g stopljenega masla
- 5 žlic borovničeve marmelade
- 750 g skute (20 % maščoba)
- 1 zavitek praška za vanilijev puding
- 3 zavitke praška za cappuccino (a 14 g)
- 100 g muscovado sladkorja (svetli)
- 1 zavitek vanilijevega sladkroja
- 1 limona
- 50 g masla
- 40 g makadamija oreščkov
- 40 g olupljenih lešnikov
- 2 žlici rjavega sladkorja
Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 250 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 24 cm) na dnu obložimo s peki papirjem. Zmešamo moko in kakav. 3 jajca, sladkor in ščepec soli penasto stepamo 5 minut. Vmešamo moko s kakakvom in 25 g stopljenega masla. Testo vlijemo v model in pečemo v sredini pečice 12 minut. Model s pečenim biskvitom postavimo na rešetko in ohladimo.
Gladko razmešamo skuto, preostala jajca, prašek za puding, muscovado sladkor, preostalo stopljeno maslo, limonov sok in prašek za cappuccino. Ohlajeni biskvit premažemo z marmelado, prekrijemo s skutino kremo in model postavimo nazaj v pečico ter pečemo ca. 55 minut. Če po vrhu preveč potemni, ga prekrijemo s peki papirjem.
Pečeno torto pustimo ohladiti v modelu. Makadamija oreščke in lešnike grobo narežemo. V ponvi brez maščobe narezane oreščke zlato rjavo opražimo, potresemo s sladkorjem in jih rahlo karameliziramo. Ohlajeno torto potresemo s karameliziranimi oreščki ter serviramo.