Sestavine

  • 500 g svežih skutnih njokov
  • 80 g bio dimljene slanine
  • 2 majhni mladi čebuli
  • 2 stroka česna
  • šopek mešanih zelišč (peteršilj, pehtran, drobnjak)
  • pest rukole
  • 4 zelo zreli pelati
  • 3 žlice olivnega olja
  • 75 ml marsale (italijansko desertno vino)
  • sol, sveže mleti poper
  • 20 velikih žajbljevih listov
  • 100 ml repičnega olja za cvrenje

Uvod

Pa čeprav je najboljši paradižnik, četudi je z domačega vrta in vseeno, če ga je toliko vrst, paradižnikova omaka je kljub temu vedno le - paradižnikova. No, ne vedno. Tukaj, na skutnih njokih, ki se tudi brez omake topijo v ustih in so polnega okusa, je paradižnik le spremljava v omaki, v kateri je v glavni vlogi slanina, toda tako, da plava v marsali in vpija dišave (pehtran, kislica, peteršilj, žajbelj). Omaka, ki je bolj juha, poletni njoki, ki se ne ustrašijo spremembe vremena, in kosilo, ki potrebuje le še kozarec vina (Marjan Simčič, Teodor belo, selekcija, 2013, rebula, sauvignonasse, sivi pinot)....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Teodor belo selekcija, 2013, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Pelate blanširamo v vreli vodi, jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Prerežemo jih na polovico, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke (5 mm).

2

Slanino narežemo na majhne kocke in čebulo na tanke kolobarje. Olupljen česen drobno sesekljamo. V kozici rahlo segrejemo olje, dodamo slanino, čebulo in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut, da slanina malce porjavi. Vmešamo zelišča in grobo narezano rukolo, opražimo in dolijemo marsalo. Zavremo, vmešamo še paradižnike, solimo in popramo ter pustimo pokrito na majhni temperaturi 3 minute.

3

V majhni ponvi segrejemo olje in žajbljeve liste hrustljavo ocvremo ter osušimo na kuhinjskem papirju. Njoke skuhamo v slani vodi, odcedimo in stresemo v ogrete krožnike. Prelijemo z omako, potresemo s hrustljavimi žajbljevimi listi in takoj serviramo.

Oceni