Sestavine

  • 4 sladki krompirji (a ca. 300 g)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 majhni šalotki
  • 30 g svežega ingverja
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 žlica masla
  • 1/2 žličke začimbne mešanice Ras el Hanout
  • 1/2 žličke kumine v zrnu
  • 1/4 žličke mletega pimenta
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
  • 1 konzerva čičerke (800 g)
  • sol, poper
  • sveži koriander

Uvod

Poznate padrone, majhne zelene španske paprike? Nikoli ne veš, bo sladko ali pekoče. Ali pa ugrizneš in ni nič. Ko pa ugrizneš ponovno, te še zobje pečejo. Padrone na žaru, z le malo olivnega olja, da se svetijo, in solnega cveta, da ima bolečina močnejši okus, to je boljše kot kazino, loterija, športna napoved, kviz in človek, ne jezi se, skupaj!
Če bi zdržali, kajne, bi jedli le padrone (in zraven pili pivo). Tako pa je dobro, da nas kaj še potolaži (in nasiti). Zato smo iz čičerke skuhali začimbno pikanten kari, saj padrone potrebujejo družbo, in ga prelili čez pečen sladki krompir, saj pekoče ustnice, jezik, nebo, zobje potrebujejo obliž. Če nimate padrone paprik, uporabite feferone ali pekoče zelene paprike....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 627 kcal/ osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir dobro umijemo, obrišemo do suhega in ga po dolgem prerežemo na polovico. Vse polovice pokapljamo s 4 žlicami olja, jih zavijemo v alu folijo in pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut. Nato rešetko prestavimo v sredino in pečemo še 20 minut.

2

Medtem olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Ingver olupimo in narežemo na drobne kocke. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na tanke trakove.

3

V širšem loncu segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo šalotko in ingver ter stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dodamo vse začimbe, narezani čili in sladkor. Pražimo 30 sekund, dodamo paradižnike, jih s kuhalnico pretlačimo in dolijemo 150 ml vode.

4

Zavremo, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Čičerko stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in stresemo v lonec po 10 minutah kuhanja. Koriander grobo sesekljamo. Na vsak krožnik položimo dve polovici krompirja in prelijemo s čičerkinim karijem.

Oceni