Sestavine

  • 750 g sladkega krompirja
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 2 šalotki
  • 200 g svežih lisičk
  • 50 g kislice (ali rukole)
  • 4 vejice timijana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • sol, poper
  • 240 g koruznega zdroba
  • 800 ml zelenjavne juhe
  • 75 ml balzamičnega kisa
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 40 g naribanega parmezana
  • 5 žlic sladke smetane

Uvod

Poleti je že tako prevroče, zato so jedi lahke, pečica pa ugasnjena. Ko pa se začne šola, se pooblači, zjutraj ni več za kratke rokave in zvečer se z vrta premaknemo pred televizijo. Takrat se že za kosilo in tudi med tednom lahko prižge pečica!

Sladki krompir je ravno pravi, da otvori ”sezono”, ki ima še vedno raje lažje od težkih jedi, zelenjavne od mesnih, preproste od zahtevnih. Pravzaprav je potrebno le zrezati, za vse drugo pa poskrbi sladkor, ki karamelizira sladek krompir, sladko čebulo, sladko stebelno zeleno in posladi polento. Čeprav rezultat sploh ni (pre)sladek, smo kislico dodali za vsak slučaj, da ni potrebno na dieto....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 589 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 55 minut
  • Priporočeno vino: Ribolla 2009, Radikon
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sladki krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje, stebelno zeleno pa na 5 mm velike rezine. Kislico ali rukolo narežemo na trakove.

2

V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo olje ter pražimo sladki krompir, šalotko, stebelno zeleno in timijanove lističe na srednji temperaturi 3 minute. Solimo in popramo ter postavimo v pečico na drugo rešetko za 20 do 25 minut.

3

Medtem zavremo zelenjavno juho, med mešanjem z metlico vanjo stresemo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhni temperaturi med mešanjem 15 do 20 minut.

4

Balzamični kis in rjavi sladkor zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi nekaj minut, da nastane krema.

5

Manjšo ponev segrejemo, vanjo stresemo očiščene lisičke in jih pražimo na močni temperaturi minuto ali dve, da spustijo vodo. Dodamo maslo in pražimo še minuto. Lisičke rahlo solimo in popramo.

6

V kuhano polento zamešamo sladko smetano in parmezan ter na koncu še narezano kislico. Na vroče krožnike naložimo polento, potresemo s pečenim sladkim krompirjem in lisičkami ter pokapljamo z balzamično redukcijo.

Oceni