Sestavine

  • 4 sladki krompirji (a ca. 300 g)
  • 4 stroki česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 12 rezin pancete
  • 4 mlade čebule
  • 350 g bivolje mocarele
  • 5 vejic timijana
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • kajenski poper

Uvod

Če je sneg, je vse le belo. Če ga ni, pa je vse le temno. Zimi primanjkuje barv! Zato jih potrebuje zimska prehrana! Sladki krompir ima vse, kar od novembra do marca skrbi za dobro voljo - barvo, sladkost, obilnost. Dodati je potrebno le še mocarelo, da se vleče, potresti s panceto, da hrusta in zabeli, ter okrasiti z grahovimi kalčki, da osveži.

Zraven priporočamo le čim večjo skledo radiča. Ponj se sprehodite do tržnice, ker le branjevke imajo tiste majhne glavice, pisanih barv in različnih oblik, ki niso le najboljša, temveč tudi najlepša zimska solata....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 720 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Česen olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in rahlo sploščimo. Sladki krompir dobro umijemo in obrišemo do suhega. Alu folijo narežemo na kvadrate 20 x 20 cm in v sredino vsakega položimo krompir. Na vrh naložimo česen in pokapljamo vsakega z žlico olja. Folijo zapremo in pečemo krompir na drugi rešetki od spodaj 1 uro.

2

Slanino hrustljavo opečemo v ponvi brez maščobe in odcedimo na kuhinjskem papirju. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Mocarelo dobro odcedimo in natrgamo na manjše kose. Timijan osmukamo.

3

Pečeni krompir odvijemo in odstranimo česen. Vsak krompir po dolgem zarežemo in previdno odpremo. Naložimo jih v keramični pekač in napolnimo z mocarelo, mlado čebulo, timijanom in panceto. Rahlo solimo in začinimo s kajenskim poprom.

4

Potresemo s parmezanom, pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico za 12 minut. Pred serviranjem rahlo popramo in po želji dodatno pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni