Sestavine

  • 1 konzerva kondenziranega mleka (400 g)
  • 100 g praženih nesoljenih arašidov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 25 g slanih prest
  • 70 g temne kuverture
  • 70 g mlečne kuverture
  • solni cvet
  • 8 kepic vanilijevega sladoleda

Uvod

Glede na vedno večjo priljubljenost ameriškega žara, od govejih kosov, za katere pri nas nimamo niti imen, do žarov, ki  tudi dimijo, se spodobi, da si po takšnem vročem BBQ-pikniku na domačem vrtu brbončice še ohladimo na ameriški način. Sundae je ime za sladoledno kupo, s pripravo katere se čez lužo ne obremenjujejo doma. Če pa so takšnih sladoledov s prelivi in dodatki polni kilometre dolgi zamrzovalniki v trgovskih mallih. To pa se v Šoli okusov, seveda, ne spodobi.

Čeprav si tudi vi lahko pomagate. Sprehodite se z dovolj veliko posodo do svojega priljubljenega sladoledarja na vogalu in se hitro vrnite. Zvečer pa ne pojejte ob televiziji vseh slanih mini prest, temveč jih raje namočite v čokolado. Nato pa pripravite karamelo in arašide ter presenetite goste s svojim sundae sladoledom!

Ta recept je del julijske gostije na žaru - tukaj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 505 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

V velikem loncu zavremo 2 litra vode, vanjo položimo konzervo kondenziranega mleka in pustimo rahlo vreti na majhni temperaturi pokrito 1 uro 15 minut. Vmes po potrebi dolijemo vodo. Nato konzervo preložimo v posodo z mrzlo vodo in jo pustimo popolnoma ohladiti.

2

V ponvi rahlo karameliziramo sladkor v prahu, dodamo arašide in vse temeljito premešamo. Karamelizirane arašide nato stresemo na peki papir in ohladimo. Ohlajene grobo narežemo.

3

Obe kuverturi narežemo na kocke in raztopimo v posodi nad soparo. Preste posamezno potopimo v stopljeno čokolado in jih polagamo na peki papir. Potresemo s solnim cvetom in postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.

4

Karamelno omako prelijemo v manjšo posodo in gladko razmešamo z metlico za stepanje. V kozarce naložimo vanilijev sladoled, ga prelijemo s karamelno omako, posujemo z arašidi in okrasimo s čokoladnimi prestami.

Oceni