Sladoled s karamelo in arašidi
Sestavine
- 1 konzerva kondenziranega mleka (400 g)
- 100 g praženih nesoljenih arašidov
- 50 g sladkorja v prahu
- 25 g slanih prest
- 70 g temne kuverture
- 70 g mlečne kuverture
- solni cvet
- 8 kepic vanilijevega sladoleda
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 505 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
V velikem loncu zavremo 2 litra vode, vanjo položimo konzervo kondenziranega mleka in pustimo rahlo vreti na majhni temperaturi pokrito 1 uro 15 minut. Vmes po potrebi dolijemo vodo. Nato konzervo preložimo v posodo z mrzlo vodo in jo pustimo popolnoma ohladiti.
V ponvi rahlo karameliziramo sladkor v prahu, dodamo arašide in vse temeljito premešamo. Karamelizirane arašide nato stresemo na peki papir in ohladimo. Ohlajene grobo narežemo.
Obe kuverturi narežemo na kocke in raztopimo v posodi nad soparo. Preste posamezno potopimo v stopljeno čokolado in jih polagamo na peki papir. Potresemo s solnim cvetom in postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Karamelno omako prelijemo v manjšo posodo in gladko razmešamo z metlico za stepanje. V kozarce naložimo vanilijev sladoled, ga prelijemo s karamelno omako, posujemo z arašidi in okrasimo s čokoladnimi prestami.