Sladoledna cassata
Sestavine
- 4 rumenjaki
- 6 žlic ruma
- 120 g sladkorja
- 1 žlica začimbe za medenjake
- 700 g sladke smetane
- 100 g spekulatius piškotov
- 100 g lešnikovih medenjakov oblitih s čokolado
- 50 g kandiranega ananasa
- 50 g kandiranega ingverja
- 50 g kandirane limone
- 50 g kandiranih češenj
- 50 g olupljenih pistacij
- 50 g orehov
- 200 g temne čokolade (60 %)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut (+ 5 ur za zamrzovanje)
Rumenjake, 3 žlice ruma, sladkor in medenjakovo začimbo zmešamo v kotličku za stepanje, ki ga postavimo nad lonec z vrelo vodo. Maso z metlico stepamo nad soparo da se rahlo zgosti. Smetano trdo stepemo in jo s spatulo previdno zamešamo v jajčno kremo.
Piškote grobo nadrobimo in jih zmešamo s preostalim rumom. Kandirano sadje narežemo na majhne kocke. Pistacije in orehe sesekljamo. Maso za parfait razdelimo na tri dele. V enega zamešamo piškote, v drugega kandirano sadje in v tretjega oreščke.
Čokolado sesekljamo in v majhnem lončku raztopimo nad soparo. Polokrogli model iz nerjavečega jekla (premer 22 cm, ca. 2 l) obložimo s prozorno folijo. Vanjo najprej porazdelimo maso z oreščki in jo premažemo s stopljeno čokolado.
Nanjo porazdelimo maso s kandiranim sadjem in premažemo s stopljeno čokolado. Zadnja plast je masa s piškoti. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Kasato vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Nato jo stresemo na servirni pladenj in po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami in čokoladnimi kroglicami.