Sestavine

  • 4 rumenjaki
  • 6 žlic ruma
  • 120 g sladkorja
  • 1 žlica začimbe za medenjake
  • 700 g sladke smetane
  • 100 g spekulatius piškotov
  • 100 g lešnikovih medenjakov oblitih s čokolado
  • 50 g kandiranega ananasa
  • 50 g kandiranega ingverja
  • 50 g kandirane limone
  • 50 g kandiranih češenj
  • 50 g olupljenih pistacij
  • 50 g orehov
  • 200 g temne čokolade (60 %)

Uvod

Cassata, torej kasata, je sladica italijanskega juga, najbolj Sicilije, zato je že zaradi temperamenta jasno, da zanjo ne obstaja le en recept. Še najbolj različne kasate družijo rikota, iz katere je nadev, in kandirano sadje, ki ta nadev pisano, sočno in značilno popestri. Sicer pa je kasata lahko sveži kolač ali zamrznjen, tudi oblike niso povsod enake, čeprav je najbolj značilna kupolasta oblika, za katero priporočamo poseben model.

Ker pa je kasata vedno praznična sladica, si tudi pri nas zasluži, da sedi za njeno mizo dovolj velika in vesela družba....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut (+ 5 ur za zamrzovanje)
 
Postopek
1

Rumenjake, 3 žlice ruma, sladkor in medenjakovo začimbo zmešamo v kotličku za stepanje, ki ga postavimo nad lonec z vrelo vodo. Maso z metlico stepamo nad soparo da se rahlo zgosti. Smetano trdo stepemo in jo s spatulo previdno zamešamo v jajčno kremo.

2

Piškote grobo nadrobimo in jih zmešamo s preostalim rumom. Kandirano sadje narežemo na majhne kocke. Pistacije in orehe sesekljamo. Maso za parfait razdelimo na tri dele. V enega zamešamo piškote, v drugega kandirano sadje in v tretjega oreščke.

3

Čokolado sesekljamo in v majhnem lončku raztopimo nad soparo. Polokrogli model iz nerjavečega jekla (premer 22 cm, ca. 2 l) obložimo s prozorno folijo. Vanjo najprej porazdelimo maso z oreščki in jo premažemo s stopljeno čokolado.

4

Nanjo porazdelimo maso s kandiranim sadjem in premažemo s stopljeno čokolado. Zadnja plast je masa s piškoti. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Kasato vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Nato jo stresemo na servirni pladenj in po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami in čokoladnimi kroglicami.

Oceni