Sestavine

  • TESTO
  • 180 g pšenične moke tip 405
  • 1/4 žličke soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 120 g zmrznjenega masla
  • 100 ml mrzle vode
  • 300 g sliv
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlic jedilnega škroba
  • naribana limonovo lupina
  • čilijevi kosmiči
  • sečuanski poper
  • 100 g marcipana
  • 1 beljak
  • 2 žlici marmelade iz pečenih sliv (neobvezno)

Uvod

Galette je tart (francoski tarte ali naša pita), ki je lepoto žrtvoval za hrustljavost. Nič ne de, če je obložen s slivami, ki svoje obline pri pečenju žrtvujejo za želatinasto sočnost. Zato pa je slivov galette sladka jesenska klasika. Klasika? Ne v Šoli okusov! Testo smo obogatili z marcipanom, nadev pa zapeklili s čilijevimi kosmiči in sečuanskim poprom. Ne se bat, poskusite, da bo tudi dosedanja ”čudnost” postala klasika.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ur 15 minut (+ 30 minut za hlajenje)
 
Postopek
1

Maslo pravočasno postavimo v zamrzovalnik za najmanj 30 minut. Skodelico z vodo postavimo v hladilnik.

2

V skledi zmešamo moko, sol in sladkor. Vanjo grobo naribamo zamrznjeno maslo, rahlo premešamo z žlico in nato med dolivanjem ledene vode vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga potlačimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

3

Slive izkoščičimo, narežemo na krhlje in zmešamo z 2 žlicama sladkorja, limonovo lupino, čilijem in na koncu rahlo popramo. Pečico segrejemo na 200 stopinj (s funkcijo ventilatorja).

4

Med dvema listoma peki papirja testo tanko razvaljamo v 5 mm debeli krog. Testo s papirjem vred preložimo na pekač. Marcipan tanko razvaljamo v malo manjši krog in ga položimo na testo.

5

Na marcipan enakomerno porazdelimo slive in pri tem pustimo 5 cm širok prazen rob. Prosti rob testa previdno prepognemo navznoter in rahlo potlačimo. Beljak penasto razžvrkljamo in z njim premažemo robove testa. Potresemo s preostalim sladkorjem.

6

Pečemo v sredini pečice 35 minut, da se testo hrustljavo zapeče. Po želji lahko 10 minut pred koncem pečenja slive premažemo s slivovo marmelado. Pečeno galette postavimo na rešetko in pustimo počivati 1 uro.

Oceni