Sestavine

  • 5 listov vlečenega testa za baklave (filo testo)
  • 300 g majhnih sliv
  • 50 g ameriških brusnic
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 25 g pekanov
  • 25 pistacij
  • 25 g mandljevih palčk
  • 80 g sladkorja
  • 2 žlički cimeta
  • 2 žlici drobtin
  • 80 g masla
  • sladkor v prahu

Uvod

Včasih se je testo za zavitek doma raztegovalo čez največjo mizo, da je štrudelj napolnil vsaj dva največja pekača. In pekel se je, ko so bile zrele borovnice, češnje, marelice, breskve, slive in jabolka, torej skoraj skozi vse leto. Ko pa ni bilo nič zrelo, je bil s skuto. Potem pa ga je začela peči industrija, zato se je doma le še jedel, v gostilnah pa pogreval v mikrovalovkah … Toda, ali se ne bi prileglo, da spet doma zadiši po sveže pečenem zavitku?!

Zato si je ‘dovoljeno’ pomagati s kupljenim testom. Ker z njim ni več izgovorov, da je potrebna največja miza in da zato nimamo časa! Pravzaprav gre tako hitro, da je še dovolj časa za ne povsem običajen nadev. Takšnega štrudlja včasih niti doma nismo znali speči....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Brusnice zmešamo z likerjem. Slive razkoščičimo in jih narežemo na četrtine. Oreške grobo sesekljamo. V skledi zmešamo narezane slive, 40 g sladkorja, 1 žličko cimeta, drobtine, oreške in brusnice z likerjem.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zmešamo preostali sladkor in cimet. V majhnem lončku stopimo maslo. List testa premažemo z maslom, potresemo z malo cimetovega sladkorja in pokrijemo z listom testa. Premažemo ga z maslom, potresemo s sladkorjem in tako postopek ponovimo, da porabimo vso testo.

3

Testo potresemo s slivami in pri tem pustimo prazen široki rob. Obe strani testa preložimo preko nadeva in nato testo zvijemo v zavitek. Preložimo ga na papir za peko na pekač, premažemo z maslom in potresemo s cimetovim sladkorjem.

4

Zavitek pečemo na spodnji rešetki 45 minut. Pečenega pustimo ohladiti na rešetki, nato ga narežemo na rezine in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni