Sestavine

  • 180 g moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 120 g mrzlega masla
  • sol
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 250 g pasirane skute
  • 2 jajci
  • 1 žlička nastrgane limonove lupine
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega pudinga v prahu
  • 400 g sliv
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 30 g sesekljanih mandljev

Uvod

Ko so slive proti koncu poletja tako lepo zrele, se ne napolnijo le šolske učilnice, temveč tudi kuhinja Šole okusov. Takrat je v njej še bolj vroče kot zunaj, saj so v pečici vse dneve veliki pekači za slivov praženec, ki bo sladkal jesenske zajtrke, medtem ko v pekovskem tozdu skrbijo za hlajenje, ko zamrzujejo v krompirjevo in skutno testo ovite slivove cmoke, ki bodo sladkali zimska kosila. Ker pa je sliv naenkrat toliko, da jih imajo tudi pri sosedih preveč, si z njimi posladkamo tudi poletne večerje.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, kakav, ščepec soli, 40 g sladkorja, na majhne kocke narezano maslo in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Testo razvaljamo v krog s premerom 26 cm. Model za tarte (24 cm) dobro namastimo, obložimo s testom in ga ob robovih učvrstimo. Dno testa večkrat prebodemo z vilico in model postavimo v hladilnik za 15 minut.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo slepo spečemo, kar pomeni, da ga prekrijemo s peki papirjem, po njem natresemo suhi grah ali lečo in postavimo na drugo rešetko v pečici za 15 minut. Nato odstranimo peki papir in testo pečemo še 10 minut brez obtežitve.

4

Medtem gladko zmešamo skuto, jajci, 30 g sladkorja v prahu, limonovo lupino, vanilijev sladkor in puding v prahu. Slive z nožem razpolovimo in odstranimo pečke. Mandlje, rjavi sladkor in cimet zmešamo.

5

Pečeno testo premažemo s skutino kremo in nanjo naložimo slive s prerezano stranjo navzgor. Potresemo jih z mandlji in pito pečemo na drugi rešetki od spodaj 30 do 35 mknut. Pečeno pito ohladimo na rešetki in jo šele nato vzamemo iz modela.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)