Slivova pita s skuto in kakavom
Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlica kakava v prahu
- 120 g mrzlega masla
- sol
- 70 g sladkorja v prahu
- 250 g pasirane skute
- 2 jajci
- 1 žlička nastrgane limonove lupine
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega pudinga v prahu
- 400 g sliv
- 1/2 žličke cimeta
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 30 g sesekljanih mandljev

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
Moko, kakav, ščepec soli, 40 g sladkorja, na majhne kocke narezano maslo in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Testo razvaljamo v krog s premerom 26 cm. Model za tarte (24 cm) dobro namastimo, obložimo s testom in ga ob robovih učvrstimo. Dno testa večkrat prebodemo z vilico in model postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo slepo spečemo, kar pomeni, da ga prekrijemo s peki papirjem, po njem natresemo suhi grah ali lečo in postavimo na drugo rešetko v pečici za 15 minut. Nato odstranimo peki papir in testo pečemo še 10 minut brez obtežitve.
Medtem gladko zmešamo skuto, jajci, 30 g sladkorja v prahu, limonovo lupino, vanilijev sladkor in puding v prahu. Slive z nožem razpolovimo in odstranimo pečke. Mandlje, rjavi sladkor in cimet zmešamo.
Pečeno testo premažemo s skutino kremo in nanjo naložimo slive s prerezano stranjo navzgor. Potresemo jih z mandlji in pito pečemo na drugi rešetki od spodaj 30 do 35 mknut. Pečeno pito ohladimo na rešetki in jo šele nato vzamemo iz modela.