Sestavine

  • 500 g sliv
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 170 g mehkega masla
  • 160 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 200 g moke
  • 1 žlička pecilenga praška
  • 80 ml mleka
  • 100 neolupljenih mandljev
  • 6 vejic limonskega timijana
  • 1/2 žličke mletega muškatnega cveta

Uvod

Slive so najboljše pečene! Zato, ko je slivova sezona, je sezona slivovih kolačev in pit. Na vrhu so slive, ker pečene ohranijo svojo sočnost, osočijo pa tudi vse pod seboj, hkrati pa pečene svojo sladkorst še karamelizirajo, kar jih zmagovalno nadgradi. In kaj je pod njimi? Slive so stalnica, testo njihovega peciva pa naj se čim bolj spreminja. Tokrat smo mu dodali mandlje in ga odišavili z muškatnim cvetom....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 348 kcal/osebo
 
Postopek
1

Slive razpolovimo, odstranimo koščice, potresemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo stati 30 minut.

2

Maslo in 140 g sladkorja z mešalnikom stepamo 5 minut, nato eno za drugim dodamo jajca in pri tem vsako stepamo 30 sekund. Moko in pecilni prašek dobro premešamo. V masleno kremo izmenično zamešamo moko in mleko v treh porcijah.

3

Mandlje v blenderju grobo sesekljamo. Timijan osmukamo. V testo zamešamo mandlje in dve tretjini timijana. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 24 cm) na dnu obložimo s papirjem za peko in ga napolnimo s testom. Po vrhu naložimo slive in jih rahlo potisnemo v testo.

4

Pecivo pečemo na sredini pečice 40 do 45 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo ga v modelu in narežemo na kose. Preostali sladkor zmešamo z mletim muškatnim cvetom. Ohlajeno pecivo potresemo z muškatnim sladkorjem in preostalim timijanom.

Oceni