Sestavine

  • PUDING
  • 4 rumenjaki
  • 3 listi želatine
  • 60 g sladkorja
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 400 ml mleka
  • 1/2 žličke vanilijeve paste
  • 50 g kisle smetane
  • GRANOLA
  • 30 g pistacij
  • 30 g kandiranega ingverja
  • 50 g pekan orehov
  • 100 g drobnih ovsenih kosmičev (trgovina DM)
  • 1 žlica lanenih semen
  • 40 g kokosovega čipsa
  • 3 žlice medu
  • 3 žlice repičnega olja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička curryja
  • PASIJONKINA OMAKA
  • 5 zrelih pasijonk
  • 1 žlica sladkorja
  • 100 ml kokosovega likerja
  • 2 vejici citronske melise

Uvod

V Šoli okusov se je med sladkimi recepti nabralo že veliko razlogov, da vrečke s pudingi ostajajo na prodajnih policah. Doma narejen puding je dosti boljši! Naj bo, torej, to še en dokaz v tej smeri, saj z njim ne dobimo le sladice, ki uspešno zaključi dobro kosilo, temveč tudi zajtrk po dobrem spanju. Granola? Naredite je dovolj, da bo še za zajtrk. S karijem? Kdo bi si mislil, da se imata rada, kajne. Smetanov puding? Brez skrbi, ni s sladko, temveč s kislo smetano!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 383 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor, škrob, vanilijevo pasto in 100 ml mleka z metlico gladko zmešamo. Preostalo mleko zavremo in lonec odstavimo s štedilnika. Z metlico vmešamo rumenjake, ponovno zavremo in kuhamo na majhni vročini 3 minute.

2

Ožeto želatino zamešamo v vroči puding. Na koncu v puding zamešamo še kislo smetano. Silikonske modelčke oplaknemo z mrzlo vodo, napolnimo s pudingovo maso in postavimo v hladilnik preko noči.

3

Za granolo segrejemo pečico na 180 stopinj. Pistacije, ingver in lešnike grobo sesekljamo. Zmešamo jih s kosmiči, lanenimi semeni in kokosovim čipsom. Velik pekač obložimo s papirjem za peko.

4

V kozici zavremo med, olje in vanilijev sladkor, prelijemo kosmiče in dobro premešamo. Maso porazdelimo po pekaču in pečemo v sredini pečice 15 minut. Med pečenjem vsakih 5 minut granolo dobro premešamo, da enakomerno porjavi. Pečeno granolo ohladimo na pekaču. Nato vanjo zamešamo curry in jo shranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih. Rok trajanja tako pripravljene granole je najmanj 10 dni.

5

Za pasijonkino omako pasijonke razpolovimo in z žličko izdolbemo pulpo in peške. V kozici karameliziramo sladkor, dolijemo kokosov liker in kuhamo na majhni vročini, da se karamela raztopi. Vmešamo pasijonkino pulpo in pečke ter kuhamo 2 minuti. Omako pustimo ohladiti.

6

Ohlajene pudinge stresemo iz modelčkov na krožnike in naokrog porazdelimo granolo in pasijonkino omako. Okrasimo z lističi melise.

Oceni