Smetanov puding, pasijonka in granola
Sestavine
- PUDING
- 4 rumenjaki
- 3 listi želatine
- 60 g sladkorja
- 2 žlici jedilnega škroba
- 400 ml mleka
- 1/2 žličke vanilijeve paste
- 50 g kisle smetane
- GRANOLA
- 30 g pistacij
- 30 g kandiranega ingverja
- 50 g pekan orehov
- 100 g drobnih ovsenih kosmičev (trgovina DM)
- 1 žlica lanenih semen
- 40 g kokosovega čipsa
- 3 žlice medu
- 3 žlice repičnega olja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 žlička curryja
- PASIJONKINA OMAKA
- 5 zrelih pasijonk
- 1 žlica sladkorja
- 100 ml kokosovega likerja
- 2 vejici citronske melise

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 383 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor, škrob, vanilijevo pasto in 100 ml mleka z metlico gladko zmešamo. Preostalo mleko zavremo in lonec odstavimo s štedilnika. Z metlico vmešamo rumenjake, ponovno zavremo in kuhamo na majhni vročini 3 minute.
Ožeto želatino zamešamo v vroči puding. Na koncu v puding zamešamo še kislo smetano. Silikonske modelčke oplaknemo z mrzlo vodo, napolnimo s pudingovo maso in postavimo v hladilnik preko noči.
Za granolo segrejemo pečico na 180 stopinj. Pistacije, ingver in lešnike grobo sesekljamo. Zmešamo jih s kosmiči, lanenimi semeni in kokosovim čipsom. Velik pekač obložimo s papirjem za peko.
V kozici zavremo med, olje in vanilijev sladkor, prelijemo kosmiče in dobro premešamo. Maso porazdelimo po pekaču in pečemo v sredini pečice 15 minut. Med pečenjem vsakih 5 minut granolo dobro premešamo, da enakomerno porjavi. Pečeno granolo ohladimo na pekaču. Nato vanjo zamešamo curry in jo shranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih. Rok trajanja tako pripravljene granole je najmanj 10 dni.
Za pasijonkino omako pasijonke razpolovimo in z žličko izdolbemo pulpo in peške. V kozici karameliziramo sladkor, dolijemo kokosov liker in kuhamo na majhni vročini, da se karamela raztopi. Vmešamo pasijonkino pulpo in pečke ter kuhamo 2 minuti. Omako pustimo ohladiti.
Ohlajene pudinge stresemo iz modelčkov na krožnike in naokrog porazdelimo granolo in pasijonkino omako. Okrasimo z lističi melise.