Sestavine

  • 3 jajca
  • 180 g moke
  • 300 ml mleka
  • sol, poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici bučnih semen
  • 4 rezine dimljene šunke
  • šopek čemaža
  • 20 g ghee masla
  • 70 g pikantnega zrelega sira (tolminc, fontina)
  • 2 žlici masla

Uvod

Avstrijski je cesarski, naš pa je praženec … Po svoje to pove, da je za vse, za gospodo in za ta navadne, za gostije in enolončnice, za velike in male jedi. Šmorn je priljubljen! Že kar nekaj časa tudi pri nas, še posebej, odkar je hit velikih ponev, odprtih kuhinj in množičnih prireditev (pred korono).

Zato nas je v Šoli okusov tako dolgo razganjalo od radovednosti, dokler ga nismo obrnili na glavo. Kje pa piše, da je šmorn lahko le sladek?!

Rezultat je presenetljiv. Kdor ga je že do zdaj imel rad, ga bo poslej lahko jedel dvakrat, slanega za glavno jed in potem še sladkega za sladico. In kdor ga ni imel rad, ga bo imel poslej, saj zdaj ni več le sladek.

Pomembno je, da je sir zorjen (priporočamo tolminca), ker tako preprosti šmorn dobi še kompleksni umami. In dobro je, da je zraven kozarec suhega in aromatičnega vina. Naj se ve, da odslej šmorn ni le za sladko, temveč tudi zares.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 903 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Echo belo 2016, Frelih
 
Postopek
1

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V skledi z metlico gladko razmešamo moko, rumenjake in mleko. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter testo pustimo počivati 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Majhen pekač obložimo s peki papirjem, nanj razporedimo rezine šunke in postavimo v pečico za 5 minut. Pustimo ohladiti in nato šunko natrgamo na manjše kose.

3

Bučna semena opražimo v ponvi brez mašščobe in ohladimo. Sir grobo naribamo. Čemaž umijemo in narežemo na tanke trakove. V testo zamešamo sir in čemaž. Beljake stepemo v sneg in ga z lopatko previdno zamešamo v testo.

4

V teflon ponvi (z ročajem odpornim na vročino) segrejemo ghee maslo. Vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji temperaturi 3 minute. Ponev nato postavimo v sredino pečice za 12 do 15 minut.

5

Praženec s pomočjo dveh lesenih kuhalnic natrgamo na manjše kose. Ponev postavimo na štedilnik, dodamo maslo in praženec zlatorjavo opečemo na srednji temperaturi. Stresemo ga na ogreta krožnika ter potresemo z bučnimi semeni in hrustljavo šunko.

Oceni
1234