Smuč iz pečice
Sestavine
- 1 smuč (1,2 kg)
- 50 g masla
- sol, poper
- 4 vejice svežega kopra
- 1 bio limona
- 4 veliki krompirji
- 2 koromača
- 8 šalotk
- 4 žlice oljčnega olja

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Zmešamo ga z dvema žlicama olja in solimo. Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj porazdelimo narezani krompir in postavimo v pečico za 10 minut.
Koromač narežemo na debelejše rezine, šalotko olupimo in po dolgem razpolovimo. Oboje prelijemo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Stresemo na pekač in pečemo še 10 minut. Med pečenjem krompir in zelenjavo premešamo.
Limono narežemo na tanke rezine. Ribo s papirjem obrišemo do suhega. Znotraj in zunaj jo začinimo z morsko soljo ter trebuh nadevamo z rezinami limone in koprom. Maslo v majhni kozici počasi segrevamo, da se začno beljakovine usedati na dno in pri segrevanju odstranimo belo peno s površine. Kozico z maslom odstavimo s štedilnika.
Smuča položimo v pekač na rezine koromača. Premašemo ga s prečiščenim maslom in pečemo v sredini pečice 20 minut. Če na koncu pečenja lahko zlahka izvlečemo hrbtno plavut, je smuč pečen. Pri mizi ga filetiramo in postrežemo s krompirjem in zelenjavo.