Sestavine

  • 1 smuč (1,2 kg)
  • 50 g masla
  • sol, poper
  • 4 vejice svežega kopra
  • 1 bio limona
  • 4 veliki krompirji
  • 2 koromača
  • 8 šalotk
  • 4 žlice oljčnega olja

Uvod

Smučem se godi krivica! Ker imajo tako snežno belo in čvrsto telo, jih gostilniški kuharji uporabljajo za izgovor, češ, saj nimamo le morskih rib … Zato si zamrznejo dovolj filejev, da so vedno pripravljeni na ”čudake”, ki na celini naročajo sladkovodne ribe. In tako imamo kolikor hočeš generičnih smučev, ki so - brez okusa.

Smuč je za pečenko in nedeljsko kosilo! Zato mora biti svež, dovolj velik in spečen v pečici. Njegova belina in čvrstost bosta ohranili sočnost, pomanjkanje izrazitosti okusa bodo obogatile priloge. Smuč, ki ga boste tako preprosto (s)pekli doma, vas bo rešil prihodnjih gostilniških razočaranj!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Zmešamo ga z dvema žlicama olja in solimo. Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj porazdelimo narezani krompir in postavimo v pečico za 10 minut.

2

Koromač narežemo na debelejše rezine, šalotko olupimo in po dolgem razpolovimo. Oboje prelijemo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Stresemo na pekač in pečemo še 10 minut. Med pečenjem krompir in zelenjavo premešamo.

3

Limono narežemo na tanke rezine. Ribo s papirjem obrišemo do suhega. Znotraj in zunaj jo začinimo z morsko soljo ter trebuh nadevamo z rezinami limone in koprom. Maslo v majhni kozici počasi segrevamo, da se začno beljakovine usedati na dno in pri segrevanju odstranimo belo peno s površine. Kozico z maslom odstavimo s štedilnika.

4

Smuča položimo v pekač na rezine koromača. Premašemo ga s prečiščenim maslom in pečemo v sredini pečice 20 minut. Če na koncu pečenja lahko zlahka izvlečemo hrbtno plavut, je smuč pečen. Pri mizi ga filetiramo in postrežemo s krompirjem in zelenjavo.

Oceni