Sestavine

  • 400 g čvrstega krompirja
  • 80 g čebule
  • 6 žlice repičnega olja
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlička medu
  • 3 žličke dijon gorčice
  • sol poper
  • 10 redkvic
  • 700 g belih belušev
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 2 vejici kopra
  • 4 vejice pehtrana
  • 350 g piščančjega fileja (prsa brez kože)
  • 60 g moke
  • 2 jajci
  • 100 g drobtin
  • 6 žlic ghee masla
  • 1 bio limona

Uvod

Ne, ocvrtih zrezkov pa res ni veliko v Šoli okusov. Dunajce in ”šnicle” prepuščamo drugim, kjer jih je že tako preveč … Če že, potem pa vsaj malo drugače, predvsem pa ne v glavni vlogi, temveč le kot spremljava.

Da, belušnih in špargljevih receptov je v Šoli okusov res veliko. Zato, ker jih je drugje tako malo … Še eden je zato, ker je nastal iz letine belušev 2023, ki zaradi slabega vremena ne bo preveč radodarna. Kar jih je, naj bodo zato nekaj posebnega!

P.s. Čeprav vas mika, da bi za solato namesto belih belušev uporabili zelene šparglje (ki se dobijo vse leto), se raje potrudite z iskanjem. Ni vse za vse in za vedno....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 637 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Čebulo drobno sesekljamo. V majhni kozici segrejemo 2 žlici olja in čebulo stekleno opražimo. Dolijemo kis in juho ter rahlo zavremo. Kozico odstavimo, vmešamo preostalo olje in gorčico, začinimo s soljo in poprom ter vsebino prelijemo v večjo skledo.

2

Krompir kuhamo v soljeni vreli vodi 20 do 25 minut, ga odcedimo in olupimo. Še vročega narežemo na rezine in ga takoj zamešamo v marinado. Rekdvice poljubno narežemo in zamešamo v krompir.

3

Beluše olupimo in poševno narežemo na 3 cm velike kose. V loncu zavremo soljeno vodo, sladkor in maslo. Vanjo stresemo narezane beluše in jih kuhamo 1 do 2 minuti. Stresemo jih na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Nato jih previdno zamešamo v krompirjevo solato.

4

Piščančji file prečno narežemo na 4 mm debele rezin ter med dvema listoma prozorne folije rahlo potolčemo. Začinimo jih s soljo in poprom. Povaljamo jih v moki, razžvrkljanem jajsu in drobtinah.

5

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in panirane mini zrezke pečemo na srednji vročini 2 do 3 minute oz. do zlato rjave barve. Ocvrte zrezke odcedimo na kuhinjskem papirju. Limono narežemo na krhlje.

6

Na krožnike naložimo krompirjevo solato z beluši in ocvrte zrezke, potresemo s pehtranom in koprom ter dodamo še limonine krhlje.

Oceni