Sestavine

  • 200 g kuhane rdeče pese
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 kosa stebelne zelene
  • 3 žlice orehov
  • 4 majhni fileji sleda (rusli)
  • 1 majhno jabolko
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička medu
  • sol, poper
  • koper
  • 4 žlice jogurta

Uvod

Pravzaprav so rusli (že) solata. A ljubijo jih predvsem Skandinavci, ki fileje manjših morskih rib (sardele, slede) marinirajo v slanici ali kisu, s čebulo, papriko in začimbami. Pri nas pa niso preveč popularni, razen, ko je potrebno zjutraj hrabro presekati … Preveč divje-morski, kajne. Zato smo jih malo ‘popravili’ in njihovo surovost omilili s sočnostjo jabolk ter sladkostjo rdeče pese. Zdaj so dobri že za večerjo, ne šele drugo jutro za zdravljenje mačka....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Rdečo peso, stebelno zeleno in olupljeno jabolko na 5 mm velike kocke. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in po želji blanširamo v vreli vodi 10 sekund ter dobro odcedimo. Orehe grobo sesekljamo. Slede oz. rusle narežemo na 1 cm velike kose.

2

Iz kisa, olja in medu zmešamo marinado ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Previdno zmešamo vse zgoraj pripravljene sestavine in marinado. Napolnimo servirne kozarce, potresemo s sesekljanim koprom in na vrh damo žlico jogurta.

Oceni