Špageti s krompirjem in slanino
Sestavine
- 400 g špagetov
- 400 g krompirja
- 4 žlice oljčnega olja
- 120 g sušenih paradižnikov v olju
- 1 rožmarinova vejica
- 500 ml zelenjavne juhe
- sol
- 120 g parmezana
- 50 g masla
- 80 g pancete
- 3 žlice drobno narezanega čemaža
- sveže mleti črni poper
Krompir olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja in pražimo krompirjeve kocke na srednji temperaturi do mehkega oz. da rahlo porjavijo. Med praženjem dodamo tudi rožmarinovo vejico in na koncu krompir solimo. Dodamo na kocke narezani paradižnik, dolijemo juho in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.
Parmezan drobno naribamo. Panceto narežemo na kocke in jo hrustljavo opečemo v majhni ponvi na preostalem olju. Stresemo jo na kuhinjski papir in odcedimo.
Špagete kuhamo v vreli slani vodi polovico časa, kot je priporočeno na embalaži. Odcejene špagete zamešamo v krompir in kuhamo pokrito še nekaj minut oz. da so špageti kuhani na zob (al dente).
V kuhane špagete zamešamo maslo, parmezan in 2 žlici čemaža. Krepko popramo. Mešamo toliko časa, da se vse poveže v kremasto omako. Na ogrete krožnike naložimo špagete in potresemo s hrustljavo panceto in preostalim čemažem.