Špageti s paradižnikovo omako
Sestavine
- 50 ml oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 75 g korenja
- 2 žličke timijanovih lističev
- 2 konzervi olupljenih paradižnikov v soku )a 800 g)
- 1 žlička soli
- sveže mleti črni poper
- 250 g špagetov
- 250 g bivolje mocarele
- sveže naribani parmezan
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Česen narežemo na zelo tanke rezine. Korenje olupimo in drobno naribamo.
V širokem loncu segrejemo olje in pražimo čebulo na srednji temperaturi 7 minut. Pri tem pazimo, da ne porjavi. Praženo čebulo solimo in popramo, dodamo narezani česen ter pražimo še 1 minuto. Vmešamo naribano korenje in pražimo 7 minut.
V lonec stresemo olupljene paradižnike skupaj s sokom in kuhamo na majhnem ognju 30 do 35 minut, vmes večkrat premešamo. Ko se omaka zgosti, jo spasiramo. Po potrebi jo solimo in popramo.
Špagete skuhamo al dente (na zob) v slani vodi in jih odcedimo. Stresemo jih nazaj v lonec, prelijemo z dobro polovico omake (preostalo omako lahko zamrznemo) in premešamo. Na vroča krožnika naložimo špagete z omako, obložimo z natrgano mocarelo in potresemo s parmezanom.