Sestavine

  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 4 stroki česna
  • 75 g korenja
  • 2 žličke timijanovih lističev
  • 2 konzervi olupljenih paradižnikov v soku )a 800 g)
  • 1 žlička soli
  • sveže mleti črni poper
  • 250 g špagetov
  • 250 g bivolje mocarele
  • sveže naribani parmezan

Uvod

Šola okusov je zato, da nauči le dvoje: kaj je dobro in kaj ni dobro! Oboje pa se da naučiti na primeru že ene jedi - špagetov s paradižnikovo omako. Kdo jih ne pozna, kdo jih še ni jedel, kdo jih nima rad? Na vsakem jedilnem listu so, vsem otrokom jih ponujajo, vsi odrasli jih jejo, vsi jih kuhajo, v vseh konzervah so. Zdi se, da ni bolj preproste jedi. Ravno zato pa je toliko slabih paradižnikovih omak in tako malo dobrih!

Pa je res preprosto. Špagetov ne delamo sami - razen picijev -, zato jih je potrebno kupiti. Je to težko? Očitno je, saj je toliko slabih in tako malo dobrih … Izberite, torej, najboljše! To niso tisti, ki jih je na polici in v reklamah največ. Tudi paradižnikov za omako ne bomo nabrali na domačem vrtu. Ne le, da pri nas niti poleti paradižniki niso dovolj rdeči, da bi naredili umami omako, tudi sicer je najboljša paradižnikova omaka iz konzerviranih paradižnikovih pelatov. Izberite, torej, najboljše! Vse drugo pa po receptu tukaj.

P.s. Tudi mocarelo izberite najboljšo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Česen narežemo na zelo tanke rezine. Korenje olupimo in drobno naribamo.

2

V širokem loncu segrejemo olje in pražimo čebulo na srednji temperaturi 7 minut. Pri tem pazimo, da ne porjavi. Praženo čebulo solimo in popramo, dodamo narezani česen ter pražimo še 1 minuto. Vmešamo naribano korenje in pražimo 7 minut.

3

V lonec stresemo olupljene paradižnike skupaj s sokom in kuhamo na majhnem ognju 30 do 35 minut, vmes večkrat premešamo. Ko se omaka zgosti, jo spasiramo. Po potrebi jo solimo in popramo.

4

Špagete skuhamo al dente (na zob) v slani vodi in jih odcedimo. Stresemo jih nazaj v lonec, prelijemo z dobro polovico omake (preostalo omako lahko zamrznemo) in premešamo. Na vroča krožnika naložimo špagete z omako, obložimo z natrgano mocarelo in potresemo s parmezanom.

Oceni