Špageti s sardinami, paradižnikom in olivami
Sestavine
- 2 konzervi datljevih paradižničkov (a 400 g)
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 1 rdeči čili
- 4 konzerve sardin v oljčnem olju
- 3 žlice Taggiasca oliv
- sol poper
- 250 g špagetov
- 150 g divjega brokollija (opcijsko) ali 2 žlici sesekljanega peteršilja

Olupljeni česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na trakove. V ponvi segrejemo 3 žlice oljčnega olja, dodamo česen in čili ter pražimo 1 minuto. Dodamo paradižničke, premešamo in kuhamo na srednji vročini 10 do 12 minut.
Brokoli očistimo in razdelimo na manjše kose. Blanširamo ga v soljeni vodi 3 minute, nato ga prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Pred serviranjem v majhni ponvi segrejemo preostalo olje in brokoli dušimo 1 minuto. Začinimo s soljo in poprom.
Sardine odcedimo in vsako narežemo na tri kose. V velikem loncu skuhamo špagete na zob (al dente). V paradižnikovo omako previdno zamešamo sardine in olive ter po potrebi dodamo nekaj žlic vode od kuhanja špagetov.
Kuhane špagete s kuhinjskimi kleščami poberemo iz vode, stresemo v paradižnikovo omako in med mešanjem segrevamo še 2 minuti. Na ogrete krožnike naložimo špagete z omako in potresemo z brokolijem ali peteršiljem.