Sestavine

  • 200 g špagetov
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g mrzlega masla
  • 70 g šalotke
  • 150 g šitak
  • 3 stroki česna
  • 40 g svetle miso paste
  • 1 žlička sojine omake
  • 1 žlička vinskega kisa
  • 120 g baby špinače
  • sol črni poper
  • limeta
  • Shichimi Togarashi

Uvod

Italijanske testenine, pašte, so zato tako priljubljene, ker so preproste. Lahko jih je skuhati, saj čas kuhanja piše na vrečki, omake za testenine pa so vedno stvar navdiha in so gotove v nekaj minutah, ko se testenine kuhajo. Lahke so tudi po teži, ki obremeni želodec, saj nam ogljikovi hidrati hitro dajo energijo, namesto da bi nas počasi uspavali. To je teorija … Ki vsaj pozimi ne velja povsem, saj si v hladnih in počasnih dneh tudi od testenin želimo več globine, ki pogreje. In takrat se ne moremo zanesti več le na Italijane. Takrat italijanska pašta hitro nastane z vzhodnjaškimi sestavinami!

Shichimi togarashi je japonska začimbna mešanica iz sedmih začimb. Alternativa so čilijevi kosmiči in obilica sveže mletega popra. Rercept je iz knjige Yptama Ottolenghija: Comfort.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Šalotko drobno sesekljamo. Šitakam odrežemo peclje in klobuke narežemo na 1 cm široke trakove. Česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. Špinačo očistimo, umijemo in dobro odcedimo.

2

V velikem loncu zavremo 2 l vode. Dodamo 1 žličko soli, vanjo stresemo špagete in jih skuhamo na zob (al dente). Kuhane špagete odlijemo in pri tem shranimo 200 ml vode od kuhanja.

3

Medtem v večji ponvi z visokim robom segrejemo olje in 15 g masla. Dodamo šalotko in pražimo na manjši vročini 3 minute. V ponev stresemo narezane gobe in česen, krepko začinimo s sveže mletim poprom in pražimo 5 minut, da gobe rahlo porjavijo.

4

V gobe zamešamo miso pasto, sojino omako in kis ter med mešanjem kuhamo 1 minuto. Dolijemo vodo od kuhanja, zavremo in počasi dodajamo na kocke narezano preostalo maslo, da se omaka rahlo zgosti.

5

V ponev stresemo špagete in špinačo, temeljito premešamo in segrevamo toliko časa, da špinača upade. Špagete z omako naložimo v ogreta krožnika in potresemo s shichimi togarashi posipom ali čilijevimi kosmiči.

Oceni