Špargljeva juha s pokrovačami
Sestavine
- 4 jakobove pokrovače
- 4 beli beluši
- 1/2 limete
- 1 žlička lističev citronskega timijana
- sol, poper
- 500 g zelenih špargljev
- 3 mlade čebule
- 40 g masla
- 750 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici arašidovega ollja
- 2 žlici sladke smetane
- 4 žlice creme fraiche
Bele beluše olupimo, odrežemo olesenele dele in jih narežemo na zelo tanke dolge trakove, vanje zamešamo limetin sok in timijan ter začinimo s soljo in poprom.
Zelenim špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih narežemo na majhne kose. Mlado čebulo očistimo in drobno narežemo. V loncu segrejemo maslo, dodamo šparglje in čebulo ter na majhni temperaturi dušimo 10 minut.
Dolijemo juho in kuhamo pokrito še 10 minut. V juho zamešamo sladko smetano, jo gladko zmiksamo v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo in poprom.
Pokrovače obrišemo s papirjem in začinimo s soljo in poprom. V majhni ponvi segrejemo olje in pokrovače na močnem ognju na hitro opečemo (največ 1 minuto na vsaki strani)
V krožnike nalijemo juho, dodamo pečene pokrovače okisane beluše in creme fraiche ter potresemo s sveže mletim črnim poprom.