Špargljeva juha s pokrovačami
Sestavine
- 4 jakobove pokrovače
- 4 beli beluši
- 1/2 limete
- 1 žlička lističev citronskega timijana
- sol, poper
- 500 g zelenih špargljev
- 3 mlade čebule
- 40 g masla
- 750 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici arašidovega ollja
- 2 žlici sladke smetane
- 4 žlice creme fraiche

Uvod
Juha iz belih belušev ali zelenih špargljev je takšna klasika, da ne potrebuje posebnega recepta. Dovolj je priporočiti, da je ne kvarite s preveč krompirja, a je tudi ne ponižujte brez pasiranja. Krompirja čim manj (najboljše brez), pasiranje pa čim bolj temeljito, da niti med zobmi ne pokvarijo celotnega truda.
Toliko o juhi. Vse, kar je v tem receptu, je namreč ”le” njena zakuha. Naj bo, torej, juha čim bolj klasična, zakuha pa čim manj. Zato smo ji tokrat namenili žlahtne plavalke, v podobi popečenih pokrovač, da je takšne juhe iz zelenih špargljev kar ”škoda” za vsak dan.
Toliko o žlahtni zakuhi. Zdaj pa še o provokativni. Ker je juha špargljeva, so ”rezanci” belušni. Prav njihova surova kislost s sočnostjo in grizenjem šparglje in pokrovače poveže v nadokus.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Bele beluše olupimo, odrežemo olesenele dele in jih narežemo na zelo tanke dolge trakove, vanje zamešamo limetin sok in timijan ter začinimo s soljo in poprom.
Zelenim špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih narežemo na majhne kose. Mlado čebulo očistimo in drobno narežemo. V loncu segrejemo maslo, dodamo šparglje in čebulo ter na majhni temperaturi dušimo 10 minut.
Dolijemo juho in kuhamo pokrito še 10 minut. V juho zamešamo sladko smetano, jo gladko zmiksamo v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo in poprom.
Pokrovače obrišemo s papirjem in začinimo s soljo in poprom. V majhni ponvi segrejemo olje in pokrovače na močnem ognju na hitro opečemo (največ 1 minuto na vsaki strani)
V krožnike nalijemo juho, dodamo pečene pokrovače okisane beluše in creme fraiche ter potresemo s sveže mletim črnim poprom.