Sestavine

  • 4 jakobove pokrovače
  • 4 beli beluši
  • 1/2 limete
  • 1 žlička lističev citronskega timijana
  • sol, poper
  • 500 g zelenih špargljev
  • 3 mlade čebule
  • 40 g masla
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici arašidovega ollja
  • 2 žlici sladke smetane
  • 4 žlice creme fraiche

Uvod

Juha iz belih belušev ali zelenih špargljev je takšna klasika, da ne potrebuje posebnega recepta. Dovolj je priporočiti, da je ne kvarite s preveč krompirja, a je tudi ne ponižujte brez pasiranja. Krompirja čim manj (najboljše brez), pasiranje pa čim bolj temeljito, da niti med zobmi ne pokvarijo celotnega truda.

Toliko o juhi. Vse, kar je v tem receptu, je namreč ”le” njena zakuha. Naj bo, torej, juha čim bolj klasična, zakuha pa čim manj. Zato smo ji tokrat namenili žlahtne plavalke, v podobi popečenih pokrovač, da je takšne juhe iz zelenih špargljev kar ”škoda” za vsak dan.

Toliko o žlahtni zakuhi. Zdaj pa še o provokativni. Ker je juha špargljeva, so ”rezanci” belušni. Prav njihova surova kislost s sočnostjo in grizenjem šparglje in pokrovače poveže v nadokus....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Bele beluše olupimo, odrežemo olesenele dele in jih narežemo na zelo tanke dolge trakove, vanje zamešamo limetin sok in timijan ter začinimo s soljo in poprom.

2

Zelenim špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih narežemo na majhne kose. Mlado čebulo očistimo in drobno narežemo. V loncu segrejemo maslo, dodamo šparglje in čebulo ter na majhni temperaturi dušimo 10 minut.

3

Dolijemo juho in kuhamo pokrito še 10 minut. V juho zamešamo sladko smetano, jo gladko zmiksamo v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo in poprom.

4

Pokrovače obrišemo s papirjem in začinimo s soljo in poprom. V majhni ponvi segrejemo olje in pokrovače na močnem ognju na hitro opečemo (največ 1 minuto na vsaki strani)

5

V krožnike nalijemo juho, dodamo pečene pokrovače okisane beluše in creme fraiche ter potresemo s sveže mletim črnim poprom.

Oceni