Šparglji, čebula, pretlačen krompir
Sestavine
- 750 g zelenih špargljev
- 80 g masla
- 2 rdeči čebuli
- 2 žlici balzamičnega kisa
- sol, črni poper
- 750 g mladega krompirja
- 4 stroki česna
- 4 šalotke
- 150 ml oljčnega olja
- 2 žlički gorčice s semeni
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- 12 jakobovih pokrovač
- čemažev pesto (opcija)
Krompir umijemo in po dolgem prerežemo na polovico. Česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. Zavremo soljeno vodo, krompir in česen ter kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.
Rdečo čebulo olupimo in narežemo na krhlje. V ponvi segrejemo 30 g masla, dodamo čebulo in pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo balzamični kis, pokuhamo ter začinimo s soljo in poprom.
Olupljene šalotke drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 120 ml olja, dodamo šalotko in pražimo na majhni temperaturi 5 minut.
Kuhani krompir odecdimo, odstranimo česen in prelijemo s šalotko in oljem, dodamo kis in gorčico ter ga grobo pretlačimo z vilico. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo zelišča.
Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šparglje, pokrijemo in pustimo kuhati na srednji temperaturi 5 minut. Kuhane šparglje krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pred serviranjem v majhni ponvi segrejemo preostalo olje in na močni temperaturi na hitro opečemo jakobove pokrovače. Na ogrete krožnike naložimo kuahen šparglje, rdečo čebulo, pretlačeni krompir in pečene jakobove pokrovače. Po želji dodamo na krožnik še čemažev pesto.