Sestavine

  • 250 g zelenih špargljev
  • 250 g jagod
  • 1 pomaranča
  • 1 vanilijev strok
  • 100 g sladkorja
  • 200 g bele čokolade
  • 150 ml sladke smetane
  • šopek mete

Uvod

Šparglji (zeleni) in jagode se ljubijo, če jim dodamo še belo čokolado in pomarančo, pa je družba že popolna. Uspeh je torej zagotovljen, dogovoriti se je potrebno le še - kako. A prav to je odločilno, saj brez presenečenj ni dobrih jedi. Ste pričakovali šparglje v sladici? Ste že jedli v solati pomarančne lupine? Ste čokolado že pekli?

Čeprav se jagode ujemajo s šparglji tudi v slanih jedeh, se boste odslej s to ljubeznijo tudi sladkali. Čeprav se čokolada topi že pri 30 do 32 stopinjah Celzija, jo boste odslej pražili, da bo hrustala. Čeprav je ta sladica sadno-zelenjavna, ji nikar ne pozabite dodati še žlico stepene sladke smetane!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Špargljem odlomimo olesenele dele in jih olupimo na spodnji tretjini. Po dolgem jih prerežemo na polovico. Jagode očistimo in glede na velikost razr+žemo na dva ali štiri dele. Dve vejici mete damo na stran, ostalo uporabimo za mariniranje.

2

V večjo keramično posodo naložimo šparglje, jagode in meto. Pomarančo umijemo z vročo vodo, obrišemo in polovico tanko olupimo. Olupke narežemo na tanke trakove. Nato pomarančo stisnemo. V kozici zavremo sladkor, 100 ml vode, pomarančni sok izpraskan strok vanilije in pomarančno lupino. Kuhamo 2 minuti, polijemo po špargljih in jagodah ter pustimo stati 1 uro.

3

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Čokolado nalomimo na manjše kose. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj potresemo čokolado in postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut oz. da čokolada rahlo porjavi. Vmes dvakrat premešamo. Pečeno čokolado ohladimo na pekaču.

4

Smetano trdo stepemo. Na krožnike naložimo marinirane šparglje in jagode, pokapljamo s pomarančnim sirupom in potresemo s pečeno čokolado. Na vsak krožnik damo še žlico stepene smetane in potresemo z metinimi lističi.

Oceni