Sestavine

  • 400 g zelenih špargljev
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 majhna konzerva koruze
  • 1 podolgovata rdeča paprika
  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • 1 strok rdečega čilija
  • 2 vejici timijana
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • sveža bazilika
  • 200 g jadranskih kozic
  • kajenski poper
  • 4 koruzne tortilje
  • 120 g naribanega sira

Uvod

Vsako pomlad se nam celo v Šoli okusov zdi, da bo težko špargljem in belušem nameniti še kak novi recept, saj jih, ko traja njihova sezona, jemo skoraj vsak dan. Zato pomilujemo vse tiste, ki zelene (šparglje) poznajo le v juhi in bele (beluše) le s holandsko omako. Saj tako enim in drugim (špargljem) uspeva, da nas presenetijo vedno na novo. Tokrat po mehiško!

Idejo je vzburila salsa, ker jo je že nekaj dni v hladilniku izzivala rdeča paprika, konzerve koruze pa ni težko odpreti. A to bi bilo za Šolo okusov prelahko, zato smo poiskali še lanske jadranske kozice, ki smo jih sotirali s čiliji, da smo upravičili mehiško pikantnost. Medtem ko so šparglji na žaru dobili lep vzorec, pa sta tortilji v ponvi dobili še sirovo sredico (quesadilla).

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay grand cru 2015, Marof
 
Postopek
1

Papriko očistimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen in čili brez semen drobno sesekljamo. Koruzo stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.

2

V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje in pražimo narezano papriko 2 minuti. Dodamo mlado čebulo, česen, čili in timijan ter vse skupaj pražimo še 2 minuti. Vmešamo še koruzo ter začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

3

Šparglje solimo in popramo ter premažemo z dvema žlicama oljčnega olja. Spečemo jih na žaru ali v ponvi na štedilniku.

4

V manjši ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in kozice opečemo na močni temperaturi. Začinimo jih s soljo in kajenskim poprom.

5

Iz tortilj in sira spečemo dve qusadillas (med dve tortilji potresemo polovico sira in jih hrustljavo opečemo v ponvi, katero smo premazali z oljem) in jih narežemo na osem delov.

6

Na krožnike naložimo pečene šparglje, jih potresemo s koruzno salso, pečenimi kozicami in listi bazilike ter serviramo s hrustljavimi tortiljami.

Oceni
1234