Sestavine

  • 450 g fileja polenovke (alternativa je losos)
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sesekljanega koriandra
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 60 g belega kruha
  • 2 jajci
  • mleta kumina
  • sol
  • 6 žlici arašidovega olja
  • 500 g zelenih špargljev
  • 200 g jagod
  • 1 strok čilija
  • 3 vejice dišeče perle (alternativa je melisa)
  • 9 žlic olivnega olja
  • sveže mleti črni poper
  • 600 g mladega krompirja

Uvod

Ko smo le lačni, ker ponavadi se nam takrat tudi mudi, gremo v gostilno le na en hod, krožnik, jed. V gostilne in restavracije, ki so na vivi.si, ne vabimo na takšne - mimojede - obiske. Ko gremo vanje, gremo uživat, kar pomeni, da se nam ne mudi, zato si privoščimo več hodov in jedi. Zato je pomembno, da chefi v takšnih svojih daljših menijih upoštevajo dramaturgijo. Posamezni krožniki niso celote, temveč deli celotne ”drame”. Jedi ne smejo biti preveč kompleksne, s preveč sestavinami, elementi, tehnikami, informacijami, zgodbami. Vsako dejanje mora imeti nadaljevanje, celotno uživanje pa svoj začetek, vrhunec in sestop, umirjanje, predenje, na svidenje.

Doma pa je ravno obratno. Doma nimamo časa in možnosti, da bi (vsak dan) pripravili celoten meni v treh, štirih, petih … hodih. A zato ne smemo tistega enega krožnika prepustiti golemu preživljanju! Doma mora imeti tudi en krožnik dramaturgijo. Čeprav je le en hod, lahko pove več zgodb.

Zato so lahko zeleni šparglji z jagodno čili salso, ki jo poživlja in plemeniti. Zato so lahko zraven ribji polpeti, ki ponujajo čisto drugačne okuse, arome in teksturo. Zato je zraven pečen krompir, čeprav ni nobene prave omake, a ravno različnost podobnosti v tem primeru ustvarja pestrost....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen sesekljamo. Kruh narežemo na drobne kocke. Ribo dobro osušimo in narežemo na kocke. V blender stresemo čebulo, česen, zelišča, kruh, kumino, jajci in sol ter vse skupaj ne predrobno zmiksamo. Iz mase oblikujemo majhne polpetke in jih postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Mladi krompir umijemo, osušimo in zmešamo s 4 žlicami olivnega olja in soljo. Stresemo ga v pekač in pečemo v pečici na 200 stopinj 30 minut.

3

Jagode narežemo na majhne kocke. Čili po dolgem prerežemo, odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. Liste dišeče perle (ali melise) prav tako drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo z žlico olivnega olja, rahlo solimo in popramo ter pustimo stati 15 minut.

4

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del. V veliki ponvi segrejemo preostalo olivno olje in v njem pečemo šparglje na srednji temperaturi 5 minut. Solimo in popramo.

5

V drugi ponvi segrejemo arašidovo olje in v njem pečemo na srednji temperaturi ribje polpete na vsaki strani 4 minute. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Na ogrete krožnike naložimo pečeni krompir, šparglje in ribje polpete. Šparglje prelijemo z jagodno salso in okrasimo z lističi dišeče perle.

Oceni