Špecli in ohrovt v narastku
Sestavine
- ŠPECLI Z MAKOM
- 270 g moke
- 3 žlice makovih zrn
- 4 jajca
- 1/2 žličke kurkume
- sol
- 75 ml mineralne vode
- 80 g masla
- NARASTEK
- 250 g toskanskega ohrovta
- 1 velika čebula
- 6 celih muškatnih cvetov
- 8 poprovih zrn
- 300 g dimljenega scamorza sira
- 60 g olupljenih praženih lešnikov
- 2 kiselkasti jabolki (Boskop)
- 1 žlica limonovega soka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 658 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Za špecle v skledi zmešamo moko, mak, jajca, kurkumo, 1 žličko soli in mineralno vodo. Testo stepamo s kuhalnico 2 minuti, nato ga pustimo počivati 15 minut.
V širokem loncu zavremo soljeno vodo in testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) po porcijah stisnemo v vrelo vodo in kuhamo, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, dobro odcedimo in stresemo v večjo skledo. 30 g masla raztopimo, prelijemo špecle in dobro premešamo.
Ohrovtu odrežemo debelejša stebla in liste narežemo na 4 cm široke trakove. Čebulo drobno sesekljamo. V možnarju fino zdrobimo muškatne cvetove, poprova zrna in 1/2 žličke soli. Sir grobo naribamo.
V loncu segrejemo 30 g masla in čebulo stekleno opražimo. Dodamo narezani ohrovt in pokritega dušimo na srednji vročini 5 minut. Potresemo ga z začimbno soljo (zdrobljeni muškatni cvet in poper) ter rahlo ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V špecle zamešamo dušeni ohrovt in 2/3 sira ter jih stresemo v model za narastke. Potresemo s preostalim sirom in pečemo na spodnji rešetki 30 do 35 minut.
Jabolki razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Narežemo jih na debelejše krhlje in pokapljamo z limonovim sokom. V ponvi segrejemo preostalo maslo in jabolka zlato rjavo opečemo. Lešnike grobo narežemo. Narastek pred serviranjem potresemo z lešniki in pečenimi jabolki.