Sestavine

  • ŠPECLI Z MAKOM
  • 270 g moke
  • 3 žlice makovih zrn
  • 4 jajca
  • 1/2 žličke kurkume
  • sol
  • 75 ml mineralne vode
  • 80 g masla
  • NARASTEK
  • 250 g toskanskega ohrovta
  • 1 velika čebula
  • 6 celih muškatnih cvetov
  • 8 poprovih zrn
  • 300 g dimljenega scamorza sira
  • 60 g olupljenih praženih lešnikov
  • 2 kiselkasti jabolki (Boskop)
  • 1 žlica limonovega soka

Uvod

Zime so pretople, zato začne pomlad prehitro brsteti. Čeprav so trobentice že pobarvale travnike, pa so branjevke na tržnici še previdne. Zima bo zagotovo še pokazala zobe, da bo pomladi žal, ker je prehitro začela. Razmišljajte o tem, ko vas trgovski avioprevozniki mamijo s tihomorsko zelenjavo. Zanjo bo čas, ko bo zrasla pri nas! Zdaj pa so vitamini v zimskem (toskanskem) ohrovtu in v prezimljenih jabolkih, ki s skledo zimske solate navadne vodne vlivance spremenijo v toplo zimsko pravljico....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 658 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Za špecle v skledi zmešamo moko, mak, jajca, kurkumo, 1 žličko soli in mineralno vodo. Testo stepamo s kuhalnico 2 minuti, nato ga pustimo počivati 15 minut.

2

V širokem loncu zavremo soljeno vodo in testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) po porcijah stisnemo v vrelo vodo in kuhamo, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, dobro odcedimo in stresemo v večjo skledo. 30 g masla raztopimo, prelijemo špecle in dobro premešamo.

3

Ohrovtu odrežemo debelejša stebla in liste narežemo na 4 cm široke trakove. Čebulo drobno sesekljamo. V možnarju fino zdrobimo muškatne cvetove, poprova zrna in 1/2 žličke soli. Sir grobo naribamo.

4

V loncu segrejemo 30 g masla in čebulo stekleno opražimo. Dodamo narezani ohrovt in pokritega dušimo na srednji vročini 5 minut. Potresemo ga z začimbno soljo (zdrobljeni muškatni cvet in poper) ter rahlo ohladimo.

5

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V špecle zamešamo dušeni ohrovt in 2/3 sira ter jih stresemo v model za narastke. Potresemo s preostalim sirom in pečemo na spodnji rešetki 30 do 35 minut.

6

Jabolki razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Narežemo jih na debelejše krhlje in pokapljamo z limonovim sokom. V ponvi segrejemo preostalo maslo in jabolka zlato rjavo opečemo. Lešnike grobo narežemo. Narastek pred serviranjem potresemo z lešniki in pečenimi jabolki.

Oceni