Špecli z luštrekom in lisičkami
Sestavine
- 20 g osmukanih lističev luštreka
- 6 jajc
- 400 g moke
- sol
- 100 do 120 ml mineralne vode
- 350 g lisičk
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 4 žlice ghee masla
- 3 šalotke
- 100 ml sladke smetane
- muškatni orešček
- 100 g ementaler sira
- 50 ml zelenjavne juhe
- poper
- Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
Uvod
Če vam niso všeč špecli, jih lahko zamenjate z vodnimi vlivanci, saj je bolj pomemben od oblike (špecli so krajši od vlivancev) njihov okus, ki mu dirigira luštrek. Preprostost špeclov/vlivancev je pač potrebno nadgraditi z okusom dodatkov – najbolj pogosti so s sirom in čebulo -, ki pa je odvisen od letnega časa. To so poletni špecli, zato so z lisičkami. Že/še rastejo?
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
V visoki posodi s paličnim mešalnikom fino zmiksamo jajca in luštrek. Nato jajčno maso prelijemo v večjo skledo, dodamo moko, 1 žličko soli in 100 ml mineralne vode. Testo krepko stepamo z leseno kuhalnico ali pa v mešalniku z nastavkom za gnetenje 4 do 5 minut. Če je testo pretrdo, mu dodamo še preostalo vodo. Testo pustimo počivati 15 minut.
Lisičke očistimo in narežemo na večje kose. Olupljeni šalotki narežemo na tanke kolobarje. Sir grobo naribamo.
V srednje veliki ponvi segrejemo 1 žlico ghee masla in narezane lisičke pražimo na močni vročini 2 minuti. Iz ponve odlijemo vodo od pečenja, dodamo žlico ghee masla in šalotko ter pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo, dodamo polovico peteršilja ter ponev odstavimo s štedilnika.
Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo ghee maslo, vanjo stresemo kuhane špecle in jih pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vanje zamešamo smetano in juho ter pražimo 2 minuti. Začinimo s sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Potresemo s sirom, pustimo da se stopi in vse skupaj temeljito premešamo. Pred serviranjem potresemo s preostalim peteršiljem in francoskim čilijem.