Sestavine

  • 20 g osmukanih lističev luštreka
  • 6 jajc
  • 400 g moke
  • sol
  • 100 do 120 ml mineralne vode
  • 350 g lisičk
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice ghee masla
  • 3 šalotke
  • 100 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • 100 g ementaler sira
  • 50 ml zelenjavne juhe
  • poper
  • Piment d'Espelette (mleti francoski čili)

Uvod

Če vam niso všeč špecli, jih lahko zamenjate z vodnimi vlivanci, saj je bolj pomemben od oblike (špecli so krajši od vlivancev) njihov okus, ki mu dirigira luštrek. Preprostost špeclov/vlivancev je pač potrebno nadgraditi z okusom dodatkov – najbolj pogosti so s sirom in čebulo -, ki pa je odvisen od letnega časa. To so poletni špecli, zato so z lisičkami. Že/še rastejo?

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V visoki posodi s paličnim mešalnikom fino zmiksamo jajca in luštrek. Nato jajčno maso prelijemo v večjo skledo, dodamo moko, 1 žličko soli in 100 ml mineralne vode. Testo krepko stepamo z leseno kuhalnico ali pa v mešalniku z nastavkom za gnetenje 4 do 5 minut. Če je testo pretrdo, mu dodamo še preostalo vodo. Testo pustimo počivati 15 minut.

2

Lisičke očistimo in narežemo na večje kose. Olupljeni šalotki narežemo na tanke kolobarje. Sir grobo naribamo.

3

V srednje veliki ponvi segrejemo 1 žlico ghee masla in narezane lisičke pražimo na močni vročini 2 minuti. Iz ponve odlijemo vodo od pečenja, dodamo žlico ghee masla in šalotko ter pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo, dodamo polovico peteršilja ter ponev odstavimo s štedilnika.

4

Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

5

V veliki ponvi segrejemo preostalo ghee maslo, vanjo stresemo kuhane špecle in jih pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vanje zamešamo smetano in juho ter pražimo 2 minuti. Začinimo s sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Potresemo s sirom, pustimo da se stopi in vse skupaj temeljito premešamo. Pred serviranjem potresemo s preostalim peteršiljem in francoskim čilijem.

Oceni