Špecli z luštrekom in mladim zeljem
Sestavine
- 4 jajca
- 400 g moke
- 50 g luštreka (ali čemaža)
- sol, poper
- 1 glava mladega zelja (ca. 1 kg)
- šopek mlade čebule
- 5 žlic masla
- 1 žlička kumine v zrnju
- 1 žlička sladkorja
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 150 g ementaler sira
- 2 žlici olja
Luštrekove liste drobno sesekljamo. Gladko zmešamo jajca, moko, 1 žličko soli in 200 ml vode ter stepamo s kuhalnico 3 minute. Vmešamo luštrek in pustimo testo počivati 30 minut.
Zelje razrežemo na četrtine in eno četrtino damo na stran. Preostale tri narežemo na trakove. Mlado čebulo poševno narežemo na tanke rezine. V večji ponvi segrejemo 2 žlici masla in narezano mlado čebulo dušimo na srednji temperaturi 2 minut. Solimo in popramo.
V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, vanjo stresemo narezano zelje in pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Potresemo ga s sladkorjem in kumino, solimo in pražimo še 3 minute. Dolijemo kis, malce pokuhamo in vmešamo tričetrt dušene mlade čebule. Na koncu zelenjavo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pečico segrejemo na 150 stopinj. Sir grobo naribamo. V velikem loncu zavremo vodo, solimo in vanjo stisnemo testo s pomočjo strgalnika za špecle. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh in jih takoj stresemo na cedilo.
V namaščeni model za pečenje naložimo četrtino dušenega zelja s čebulo, nanj potresemo tretjino kuhanih špeclov in tretjino naribanega sira. Postopek ponavljamo, da porabimo vse sestavine in zaključimo s preostalo dušeno čebulu.
Postavimo v pečico za 5 do 7 minut oz. da se sir raztopi. Medtem preostalo četrtino zelja narežemo na 1 cm široke rezine in jih na hitro opečemo v oljčnem olju. Solimo in popramo. Na krožnike naložimo špecle z zelenjavo in pečenim zeljem.