Sestavine

  • 4 jajca
  • 400 g moke
  • 50 g luštreka (ali čemaža)
  • sol, poper
  • 1 glava mladega zelja (ca. 1 kg)
  • šopek mlade čebule
  • 5 žlic masla
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 150 g ementaler sira
  • 2 žlici olja

Uvod

Špecli (spätzle) so naši vlivanci, le da zanje potrebujemo posebno strugalo. Da se njegov (poceni) nakup splača, dokazuje prav ta recept, ki razkriva raznovrstnost tako preproste jedi iz jajčnega testa. Original je sicer vselej s sirom in čebulo, toda že malo luštreka (čemaža, pehtrana) ustvari povsem nov nadokus, ki mu do nove jedi na večnem pomladnem jedilniku manjka, torej, le še popečeno mlado zelje.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Luštrekove liste drobno sesekljamo. Gladko zmešamo jajca, moko, 1 žličko soli in 200 ml vode ter stepamo s kuhalnico 3 minute. Vmešamo luštrek in pustimo testo počivati 30 minut.

2

Zelje razrežemo na četrtine in eno četrtino damo na stran. Preostale tri narežemo na trakove. Mlado čebulo poševno narežemo na tanke rezine. V večji ponvi segrejemo 2 žlici masla in narezano mlado čebulo dušimo na srednji temperaturi 2 minut. Solimo in popramo.

3

V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, vanjo stresemo narezano zelje in pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Potresemo ga s sladkorjem in kumino, solimo in pražimo še 3 minute. Dolijemo kis, malce pokuhamo in vmešamo tričetrt dušene mlade čebule. Na koncu zelenjavo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Pečico segrejemo na 150 stopinj. Sir grobo naribamo. V velikem loncu zavremo vodo, solimo in vanjo stisnemo testo s pomočjo strgalnika za špecle. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh in jih takoj stresemo na cedilo.

5

V namaščeni model za pečenje naložimo četrtino dušenega zelja s čebulo, nanj potresemo tretjino kuhanih špeclov in tretjino naribanega sira. Postopek ponavljamo, da porabimo vse sestavine in zaključimo s preostalo dušeno čebulu.

6

Postavimo v pečico za 5 do 7 minut oz. da se sir raztopi. Medtem preostalo četrtino zelja narežemo na 1 cm široke rezine in jih na hitro opečemo v oljčnem olju. Solimo in popramo. Na krožnike naložimo špecle z zelenjavo in pečenim zeljem.

Oceni
1234