Sestavine

  • 50 dag sveže špinače
  • manjši šopek čemaža
  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 žlici masla
  • 1 šalotka
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sol
  • sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 70 g masla
  • 80 g moke
  • 2 jajci
  • 50 g naribanega parmezana

Uvod

Čemaž je lahko tudi nadležen. Zrase ga za cel hrib ali pa se na vrtu razraste čez vse grede. In potem, ker ga je toliko, ga uporabimo preveč, da celo stanovanje smrdi po česnu ...

Toda, čemaž je prvi, ki naznani pomlad in ko moramo beluše in šparglje še težko čakati, je lahko čemaž kot dodatek že v vsaki jedi. Ker je mlada tudi špinača, sta zato primeren par, da spremenimo zimske jušne navade in z žlico zajamemo sicer še vedno gosto, toda lahko. Da ne bo preveč ”česna”, bodo poskrbeli cmočki, ki bodo hvaležno popivnali čemaževo pomladno energijo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Špinačo oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in očistimo.

2

V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo šalotko, jo stekleno opražimo, dodamo krompir in zalijemo z juho. Krompir skuhamo do mehkega ter šele nato v lonec stresemo očiščeno špinačo in čemaž. Kuhamo 5 minut, nato juho zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Juho začinimo s poprom in muškatnim oreščkom, po potrebi jo tudi dosolimo.

3

Za cmočke zavremo 80 ml vode, 40 g masla in ščepec soli. Dodamo moko in na majhnem ognju mešamo s kuhalnico toliko časa, da se testo loči od dna lonca. Najprej dodamo 1 jajce in mešamo toliko časa, da masa postane gladka. Nato vmešamo še drugo jajce in parmezan.

4

V večjem loncu zavremo slano vodo in s pomočjo manjše žlice iz parmezanove mase oblikujemo cmočke ali žličnike in jih polagamo v vrelo vodo. Na majhni temperaturi jih kuhamo 5 minut in jih nato s penavko poberemo iz lonca.

5

V ogrete krožnike nalijemo juho, vanjo damo po štiri cmočke in po želji potresemo z naribanim parmezanom in narezanim čemažem.

Oceni