Špinača, čemaž in parmezanovi cmočki
Sestavine
- 50 dag sveže špinače
- manjši šopek čemaža
- 2 srednje velika krompirja
- 2 žlici masla
- 1 šalotka
- 1 l zelenjavne juhe
- sol
- sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 70 g masla
- 80 g moke
- 2 jajci
- 50 g naribanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Špinačo oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in očistimo.
V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo šalotko, jo stekleno opražimo, dodamo krompir in zalijemo z juho. Krompir skuhamo do mehkega ter šele nato v lonec stresemo očiščeno špinačo in čemaž. Kuhamo 5 minut, nato juho zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Juho začinimo s poprom in muškatnim oreščkom, po potrebi jo tudi dosolimo.
Za cmočke zavremo 80 ml vode, 40 g masla in ščepec soli. Dodamo moko in na majhnem ognju mešamo s kuhalnico toliko časa, da se testo loči od dna lonca. Najprej dodamo 1 jajce in mešamo toliko časa, da masa postane gladka. Nato vmešamo še drugo jajce in parmezan.
V večjem loncu zavremo slano vodo in s pomočjo manjše žlice iz parmezanove mase oblikujemo cmočke ali žličnike in jih polagamo v vrelo vodo. Na majhni temperaturi jih kuhamo 5 minut in jih nato s penavko poberemo iz lonca.
V ogrete krožnike nalijemo juho, vanjo damo po štiri cmočke in po želji potresemo z naribanim parmezanom in narezanim čemažem.