Sestavine

  • 2 žlici pinjol
  • 1 mlada čebula
  • 2 srednje velika paradižnika (Lušt)
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 4 žlice oljčnega olja
  • solni cvet
  • poper
  • 80 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 15 vejic mete
  • 500 g špinače
  • 300 ml sladke smetane
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica limonovega soka
  • opečene kocke toasta (neobvezno)

Uvod

Razen Popaja špinačna juha nima veliko navijačev. Dojenčki jo imajo raje na slinčku kot v ustih, otroci prehitro spoznajo, da le zaradi nje ne bodo najbolj močni v razredu, odrasli pa jo kuhamo in naročamo le zaradi otrok … Je špinačna juha res le zdrava, ne pa tudi dobra?

Še ena stereotipna zmota, ki jih je v naši prehrani preveč! Saj imamo tudi govejo juho tako radi le zato, ker vedno nekaj plava v njej. Torej?

Relish je angleška sadna pasta, krema, mešanica na osnovi kisa, s katero popravljajo okus svojim bledim jedem. Idejo so dobili pri Indijcih, ki svoje pikantne jedi ”popravljajo” s čatniji in sambalami. Toda angleški relishi so kljub kislosti praviloma presladki in mezgasti. Mi pa za špinačo potrebujemo razburljivost. Za prvi ”trik” poskrbi meta v špinači, za končni pa uporabimo ”angleško” idejo kisa v relishu, a sadje nadomestimo s paradižnikom, ki mu dodamo pinjole. Kdo bo še en krožnik špinačne juhe?!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 313 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Pinjole zlato rjavo opražimo v suhi ponvi in grobo sesekljamo. Mlado čebulo drobno narežemo. Paradižnika razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in narežemo na 5 mm velike kocke. Zmešamo kis, 2 žlici olja, solni cvet in sveže mleti poper ter dodamo narezane paradižnike, čebulo in pinjole. Vse skupaj premešamo in damo relish v servirno skodelico.

2

Špinačo očistimo in meto osmukamo. Šalotko narežemo na tanke rezine in česen drobno sesekljamo. Preostalo olje segrejemo, dodamo šalotko in česen ter stekleno podušimo. V lonec stresemo špinačo in metine lističe ter dušimo na srednji vročini, da špinača upade.

3

Dolijemo smetano in juho, zavremo in kuhamo 5 minut. Juho gladko zmiksamo v blenderju ali jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s solnim cvetom, sveže mletim poprom in limonovim sokom. Juho postrežemo s paradižnikovim relishem in opečenimi kruhovimi kockami.

Oceni