Špinačna juha in paradižnikov relish
Sestavine
- 2 žlici pinjol
- 1 mlada čebula
- 2 srednje velika paradižnika (Lušt)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- solni cvet
- poper
- 80 g šalotke
- 2 stroka česna
- 15 vejic mete
- 500 g špinače
- 300 ml sladke smetane
- 400 ml zelenjavne juhe
- 1 žlica limonovega soka
- opečene kocke toasta (neobvezno)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 313 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 25 minut
Pinjole zlato rjavo opražimo v suhi ponvi in grobo sesekljamo. Mlado čebulo drobno narežemo. Paradižnika razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in narežemo na 5 mm velike kocke. Zmešamo kis, 2 žlici olja, solni cvet in sveže mleti poper ter dodamo narezane paradižnike, čebulo in pinjole. Vse skupaj premešamo in damo relish v servirno skodelico.
Špinačo očistimo in meto osmukamo. Šalotko narežemo na tanke rezine in česen drobno sesekljamo. Preostalo olje segrejemo, dodamo šalotko in česen ter stekleno podušimo. V lonec stresemo špinačo in metine lističe ter dušimo na srednji vročini, da špinača upade.
Dolijemo smetano in juho, zavremo in kuhamo 5 minut. Juho gladko zmiksamo v blenderju ali jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s solnim cvetom, sveže mletim poprom in limonovim sokom. Juho postrežemo s paradižnikovim relishem in opečenimi kruhovimi kockami.