Špinačne rolice z rikoto
Sestavine
- 250 g zamrzrnjene špinače v listih
- 60 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici olljčnega olja
- 125 g rikote
- 4 rumenjaki
- 50 g naribanega parmezana
- 3 žlice drobtin
- sol, poper
- muškatni orešček
- 1 žlica mleka
- 300 do 400 g listnatega testa

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 10 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: penina Re brut, Kabola
Špinačo odmrznemo, zelo dobro ožmemo in drobno sesekljamo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo olje in pražimo sesekljano čebulo in česen 2 minuti. Pustimo ohladiti.
V skledi zemšamo sesekljano špinačo, čebulo in česen, 2 rumenjaka, rikoto, parmezan in drobtine. Krepko začinimo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Špinačni nadev preložimo v dresirno vrečko in spodaj odrežemo konec vrečke, da dobimo 1 cm veliko luknjo.
V majhni skodelici razžvrkljamo preostala rumenjaka in mleko. Testo razvijemo in razrežemo na 3 trakove (30 x 9 cm). Trakove tanko premažemo z rumenjakom in nanje s pomočjo dresirne vrečke po dolžini nabrizgamo nadev. Trakove testa zvijemo s široke strani in nato tako pripravljene zvitke postavimo v zamrzovalnik za 45 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Zvitke premažemo s preostalim rumenjakom in jih na vrhu z ostrim nožem zarežemo v razmaku 5 mm (pazimo, da ne prerežemo). Zvitke nato narežemo na 3 cm dolge kose in jih naložimo na pekač. Rolice pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut in postrežemo še mlačne.