Sestavine

  • 250 g zamrzrnjene špinače v listih
  • 60 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olljčnega olja
  • 125 g rikote
  • 4 rumenjaki
  • 50 g naribanega parmezana
  • 3 žlice drobtin
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 1 žlica mleka
  • 300 do 400 g listnatega testa

Uvod

Zvitkov in zavitkov iz listnatega testa, slanih in sladkih, so polne pekarne in slaščičarne. Zaradi tega takšno pecivo spada med prepovedane grehe, ki se jim zaman upirajo tisti, ki so na dieti, zlahka pa tisti, ki niso. Točno, kupljenemu listnatemu pecivu se je najbolj pametno čim bolj izogibati. Zato pa ga je toliko …

Kaj pa doma? Oziroma, kaj, če ga spečemo sami? Potem pa povabite še prijatelje, da bodo ob kozarcu vina tako dolgo grizljali, dokler za jutri ne bo nič več ostalo. In tudi doma ne bo greha....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 10 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: penina Re brut, Kabola
 
Postopek
1

Špinačo odmrznemo, zelo dobro ožmemo in drobno sesekljamo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo olje in pražimo sesekljano čebulo in česen 2 minuti. Pustimo ohladiti.

2

V skledi zemšamo sesekljano špinačo, čebulo in česen, 2 rumenjaka, rikoto, parmezan in drobtine. Krepko začinimo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Špinačni nadev preložimo v dresirno vrečko in spodaj odrežemo konec vrečke, da dobimo 1 cm veliko luknjo.

3

V majhni skodelici razžvrkljamo preostala rumenjaka in mleko. Testo razvijemo in razrežemo na 3 trakove (30 x 9 cm). Trakove tanko premažemo z rumenjakom in nanje s pomočjo dresirne vrečke po dolžini nabrizgamo nadev. Trakove testa zvijemo s široke strani in nato tako pripravljene zvitke postavimo v zamrzovalnik za 45 minut.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Zvitke premažemo s preostalim rumenjakom in jih na vrhu z ostrim nožem zarežemo v razmaku 5 mm (pazimo, da ne prerežemo). Zvitke nato narežemo na 3 cm dolge kose in jih naložimo na pekač. Rolice pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut in postrežemo še mlačne.

Oceni