Sestavine

  • 300 g sveže špinače
  • sol
  • 2 jajci
  • 50 g naribanega parmezana
  • 250 g starega kruha ali žemljic
  • 2 šalotki
  • 4 žlice masla
  • 140 ml mleka
  • muškatni orešček
  • 4 stroki česna
  • 450 g češnjevih paradižnikov
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice rožmarina
  • 7 žlic oljčnega olja
  • solni cvet
  • poper
  • 4 vejice žajblja
  • parmezan v kosu

Uvod

Kruhovi cmoki poleti? Pa še brez omake? Le kdo to je? Pomisleki so upravičeni, a niso zaradi cmokov, temveč nas, ker tako mislimo … Preveč(krat) se pri hrani držimo stereotipov, zaradi katerih jemo dolgočasno in enolično.

Ti špinačni cmoki so brez moke in iz kruha, ki bi ga sicer zavrgli. Zaradi prvega so mehki, zaradi drugega pa dobri. Omake ne potrebujejo, saj zadošča sok, ki ga naredijo paradižniki med pečenjem in maslo med kopanjem žajblja. Namesto mesa je umami iz parmezana in paradižnikov. Žajbelj in česen poskrbita za živahnost, češnjevi paradižniki za sočnost in z maslom preliti cmoki za zadovoljno sitost....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Kruh narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno opražimo ter odstavimo s štedilnika. Mleko zavremo, začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter prelijemo po narezanem kruhu. Dodamo še praženo čebulo, dobro premešamo in pustimo stati 15 minut.

2

Špinačo očistimo, blanširamo v vreli soljeni vodi 1 minuto, prelijemo z mrzlo vodo in temeljito odcedimo. Odcejeno špinačo dobro ožmemo in zelo drobno sesekljamo. V skledi razžvrkljamo jajci, dodamo špinačo ter krepko začinimo s soljo in poprom.

3

V kruh zamešamo špinačo z jajci in naribani parmezan, dobro pregnetemo in po potredi začinimo. Z mokrimo rokami oblikujemo 8 cmokov, jih pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati 15 minut.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V ognjevarno posodo naložimo paradižnike, olupljeni in potlačeni česen, lovor in rožmarin. Pokapljamo s 4 žlicami olja, začinimo s solnim cvetom in poprom ter postavimo v pečico za 20 do 25 minut oz. toliko časa, da se paradižniki zmehčajo in počijo.

5

V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo položimo cmoke in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. V majhnem loncu segrejemo preostalo maslo in olje, dodamo žajbljeve lističe in pražimo 1 minuto.

6

Kuhane cmoke s penavko poberemo iz vode in naložimo v globoke krožnike. Zraven naložimo še paradižnike in jih prelijemo z oljem od pečenja. Cmoke prelijemo z žajbljevim maslom in po vrhu potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni
1234