Špinačni cmoki, paradižnik in žajbelj
Sestavine
- 300 g sveže špinače
- sol
- 2 jajci
- 50 g naribanega parmezana
- 250 g starega kruha ali žemljic
- 2 šalotki
- 4 žlice masla
- 140 ml mleka
- muškatni orešček
- 4 stroki česna
- 450 g češnjevih paradižnikov
- 2 lovorova lista
- 4 vejice rožmarina
- 7 žlic oljčnega olja
- solni cvet
- poper
- 4 vejice žajblja
- parmezan v kosu

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Kruh narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno opražimo ter odstavimo s štedilnika. Mleko zavremo, začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter prelijemo po narezanem kruhu. Dodamo še praženo čebulo, dobro premešamo in pustimo stati 15 minut.
Špinačo očistimo, blanširamo v vreli soljeni vodi 1 minuto, prelijemo z mrzlo vodo in temeljito odcedimo. Odcejeno špinačo dobro ožmemo in zelo drobno sesekljamo. V skledi razžvrkljamo jajci, dodamo špinačo ter krepko začinimo s soljo in poprom.
V kruh zamešamo špinačo z jajci in naribani parmezan, dobro pregnetemo in po potredi začinimo. Z mokrimo rokami oblikujemo 8 cmokov, jih pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V ognjevarno posodo naložimo paradižnike, olupljeni in potlačeni česen, lovor in rožmarin. Pokapljamo s 4 žlicami olja, začinimo s solnim cvetom in poprom ter postavimo v pečico za 20 do 25 minut oz. toliko časa, da se paradižniki zmehčajo in počijo.
V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo položimo cmoke in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. V majhnem loncu segrejemo preostalo maslo in olje, dodamo žajbljeve lističe in pražimo 1 minuto.
Kuhane cmoke s penavko poberemo iz vode in naložimo v globoke krožnike. Zraven naložimo še paradižnike in jih prelijemo z oljem od pečenja. Cmoke prelijemo z žajbljevim maslom in po vrhu potresemo z nahobljanim parmezanom.