Špinačni vlivanci pizokel s sirom
Sestavine
- 100 g mlade špinače
- 300 g krompirja
- 150 g ostre moke
- 150 g moke tip 405
- 150 ml mleka
- 4 jajca
- sol, poper
- muškatni orešček
- 3 šalotke
- 70 do 100 g masla
- 130 g fino naribanega ementaler sira

Uvod
Pri nas so vlivanci, na Tirolskem špecli, v švicarskem kantonu Graubünden pa so pizokli. Graubünden je po površini največji švicarski kanton, po prebivalcih, zaradi visokih Alp, pa šele na 15. mestu. A zato je turistično zelo razvit in ves svet pozna njegove zimsko-športne bisere, Davos, St. Moritz, Arosa, Lenzerheide. Če je za zimske počitnice do tja predaleč (in predrago), bodo danes doma za kosilo vsaj njihovi vlivanci. Pizokel so debelejši in zato v sredici malo trši, z deske jih režemo in strugamo, da padajo v tekočino, v kateri se kuhajo. Če želimo, da so še bolj alpski, moramo poiskati sivi tirolski sir graukäse, s sivo plesnivo skorjo, ki je njej primerno fino smrdljiv. In če kaj testa ostane, pizoklom jutri naredimo še omako iz šampinjonov.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Špinačo blanširamo 1 minuto v vreli soljeni vodi, nato jo na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Kuhano špinačo temeljito ožamemo in drobno sesekljamo. Olupljeni krompir drobno naribamo, stresemo na kuhinjsko krpo, zavijemo in temeljito iztisnemo vso tekočino.
V skledi zmešamo obe vrsti moke, mleko in jajca. Dodamo naribani krompir in sesekljano špinačo ter krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Testo pustimo počivati 30 minut.
Olupljene šalotke narežemo na tanke kolobarje. Sir drobno naribamo. V velikem loncu zavremo soljeno vodo. Tretjino testa damo na navlaženo desko in ga s pomočjo dolgega noža režemo-strgamo z deske v obliki majhnih svaljkov. Ko svaljki priplavajo na vrh, jih kuhamo še 1 minuto in s penavko poberemo iz vode ter stresemo na pekač.
Postopek kuhanja ponovimo še dvakrat, da porabimo vso testo. V veliki ponvi segrejemo maslo in čebulo svetlo rjavo opražimo. Dodamo špinačne svaljke in vse skupaj segrejemo. V svaljke zamešamo naribani sir, segrejemo, da se rahlo stopi, in takoj serviramo.